Onderwijs- en Innovatieplein

KAOS pilots

De ontwerpmethodiek van KAOS Pilots richt zich op creatief leiderschap en ondernemerschap door middel van ervaringsgericht leren. De methodiek omvat het gebruik van design thinking, systeemdenken en participatieve processen om complexe problemen aan te pakken. Door reflectie en continue feedback worden persoonlijke en professionele groei gestimuleerd. KAOS Pilots benadrukt duurzaamheid, maatschappelijke impact en ethisch ondernemerschap, waardoor studenten leren om betekenisvolle veranderingen te creëren in diverse contexten. Een belangrijk concept zijn de leerbogen als een methode om transparante, collaboratieve en ervaringsgerichte leertrajecten of -processen te ontwerpen. Deze leerbogen verhogen de betrokkenheid, relevantie, ambitie en eigenaarschap en vergroten vooral de dialoog tussen studenten en de facilitators/instructeurs/leraren.

Stappen
  1. Contact, conditie en context zijn het fundament voor content, uitdagende werkvormen, karakter en vertrouwen. Contextanalyse: Begrijp de context en het probleem door onderzoek en observatie.
  2. Probleemdefinitie: Definieer duidelijk het probleem of de uitdaging.
  3. Ideeën genereren: Gebruik brainstormen en creatieve technieken om innovatieve ideeën te ontwikkelen.
  4. Conceptontwikkeling: Ontwikkel haalbare concepten uit de gegenereerde ideeën.
  5. Prototyping: Maak prototypes om concepten tastbaar te maken en te testen.
  6. Testen en valideren: Test prototypes en verzamel feedback.
  7. Itereren: Verbeter de concepten op basis van feedback en testresultaten.
  8. Implementatie: Ontwikkel een gedetailleerd plan voor de implementatie van de gekozen oplossing. Voer het implementatieplan uit en monitor de voortgang.
  9. Evaluatie en reflectie: Evalueer de resultaten en reflecteer op het proces voor toekomstige verbetering
Sterke en zwakke punten

Sterk:

  • KAOSpilots-methodiek stimuleert creativiteit, innovatie en praktijkgericht leren
  • Deze methodiek legt de nadruk op ondernemerschap, en op teamwerk
  • De methodiek is flexibel en adaptief

Zwak:

  • De KAOSpilots-methodiek vraagt veel van de docenten in termen van tijd, energie en middelen om praktijkgerichte en interdisciplinaire projecten effectief op te zetten. Dit kan leiden tot uitdagingen bij de implementatie, vooral in traditionele onderwijsomgevingen met beperkte middelen.
  • De methodiek biedt veel flexibiliteit, wat kan leiden tot een gebrek aan structuur en standaardisatie. Het resultaat kan problematisch zijn voor studenten die baat hebben bij een meer gestructureerde en voorspelbare leeromgeving
Aandachtspunten en voorwaarden
  • Flexibele en innovatie onderwijscultuur. De methodiek vraagt om een cultuur die openstaat voor verandering, experimenteren en flexibiliteit.
  • Goede begeleiding en ondersteuning is nodig omdat de methodiek minder gestructureerd is, wat een uitdaging kan vormen.
Aan de slag
Compleetheid
  • Analyseren
  • Ontwerpen
  • Ontwikkelen
Niveau
  • Programma
Achtergrond

Ontwikkeld door Uffe Elbæk (1991)

Gebaseerd op: constructive alignment, rapid prototyping, agile working
Gepubliceerd door  Programma DLO 25 juli 2024