Werkplekleren

Werkplekleren

Associate Degree Educatief Professional Beroepsonderwijs (AD-EPB)

De Ad-opleiding wordt zowel in voltijd als in deeltijd aangeboden. Er zijn vijf uitstroomprofielen; Horeca & Voeding, Gezondheidszorg & Welzijn, Technisch Beroepsonderwijs, BiNaSK en Economie. Na afronding van de opleiding kunnen de studenten onderwijs verzorgen in de klas. Zij werken echter altijd onder de verantwoordelijkheid van een bevoegde leraar. Een afgestudeerde van een Ad-opleiding houdt zich niet bezig met het ontwikkelen van curriculum, kwaliteitszorg en organisatorische zaken.

Alle Ad-studenten hebben één dagdeel gezamenlijk onderwijs op de Hogeschool gericht op de pedagogische-, didactische- en professionele ontwikkeling. De leerinhoud van deze onderwijstijd is geselecteerd uit de generieke kennisbasis van de tweedegraadslerarenopleidingen en vertaald naar niveau 5. De onderdelen die bij deze vakspecifieke invulling horen volgen de studenten in het bachelor programma van de verwante tweedegraads lerarenopleidingen.

Studenten kunnen na het afronden van de Ad-opleiding aan de slag als onderwijsondersteuner in het (beroeps)onderwijs of doorstromen naar een verwante bacheloropleiding.

WERKPLEKLEREN IN DE AD-OPLEIDING

Aan het begin van het eerste studiejaar, bij voorkeur 1 oktober, start de Ad-student met de stage. Deze stage is minimaal 1 dag in de week. In het tweede studiejaar wordt ervan de student verwacht dat de stage start bij aanvang van het college jaar, wederom minimaal 1 dag in de week.

In de stage werken de studenten aan hun pedagogische-, didactische-, en professionele ontwikkeling. Dit doen zij binnen een onderwijsinstelling of een bedrijfsopleiding, door deel te nemen aan het onderwijsproces passend bij het uitstroomprofiel. Dat kan via een betaalde werkplek of via een stageplaats. De werkplek / stageplaats is bij uitstek de plaats waar de studenten de theorie in praktijk kunnen brengen, waar ze ervaring op doen en waar zij werken aan hun leervragen. De student geeft les aan kleine groepen leerlingen en begeleidt deze bijvoorbeeld bij het aanleren van praktische vaardigheden. De student leert reflecteren op zijn eigen handelen en past zijn handelen daar op aan.

Bij een werkplek/stageplaats is het belangrijk dat de student werkzaamheden op Associate Degree niveau kan uitvoeren. De werkplekbegeleider is (regelmatig) aanwezig en zorgt ervoor dat de student de ruimte krijgt om te oefenen. Daarnaast voorziet de werkplekbegeleider de student regelmatig van feedback.

Gepubliceerd door  Faculteit Onderwijs en Opvoeding 8 april 2024