HvA Bibliotheek
Onderzoek doen
Praktijkgericht onderzoek wordt steeds belangrijker bij de HvA. Bekijk de tools van de Bibliotheek en zoek persoonlijk contact bij vragen over publiceren.
Veelgestelde vragen door onderzoekers
Goed omgaan met je onderzoeksdata heeft veel voordelen voor jezelf, je kenniscentrum, je vakgebied en de maatschappij.
Door research data management (RDM) voorkom je bijvoorbeeld dat je onderzoeksdata verliest of dat je niet meer begrijpt wat er in je databestand staat. RDM bevordert de integriteit en de impact van je onderzoek én het hergebruik van de onderzoeksdata. Via UvA/HvA figshare kun je onderzoeksdata heel veilig opslaan en gecontroleerd delen met bijvoorbeeld collega's.
Voor meer informatie en vragen
Wil je meer informatie over RDM of ben je benieuwd hoe je zelf beter met je onderzoeksdata kunt omgaan? Ga naar de RDM-website van de Bibliotheek UvA/HvA . Er is ook hulp beschikbaar.
Open access betekent vrije, gratis, online toegang tot wetenschappelijke informatie, zoals publicaties en onderzoeksgegevens. Iedereen is vrij om deze open access publicaties te lezen, downloaden, kopiëren, verspreiden, af te drukken of erin te zoeken, zonder enige financiële, technische of juridische belemmering.
De HvA kent een open access-beleid. Onderzoekers zijn verplicht hun onderzoeksresultaten in het systeem Pure te registreren en te archiveren (uploaden). Daarnaast wordt van HvA-onderzoekers verwacht dat zij deze onderzoeksresultaten ofwel open access publiceren ofwel vrij toegankelijk maken voor het brede publiek.
De Bibliotheek ondersteunt open access publiceren. Vragen? Lees meer informatie over open access op onze website.
Als onderzoeker, verbonden aan een HvA Kenniscentrum, kun je artikelen uit e-journals aanvragen uit de collectie van de UvA-bibliotheek.
Dat werkt zo:
- Ga naar UvA-CatalogusPlus > Advanced Search
- Kies UvA e-articles+ en zoek op onderwerp of artikel
- Klik op de titel van een artikel voor een uitgebreidere presentatie
- Klik op LINKS
- Kies Aanvraag HvA-onderzoeker, vul je naam, kenniscentrum, nummer medewerkerspas en mailadres in en klik op Verzenden
Na controle van je gegevens krijg je zo snel mogelijk de digitale versie van het artikel via e-mail toegestuurd.
Dat kan met behulp van Pure.
Als je een onderzoeksartikel wilt publiceren, is het belangrijk om een geschikt tijdschrift te vinden. Waar moet je op letten bij het selecteren van een tijdschrift?
Begin met je te oriënteren in de databank Web of Science. Als je op je onderwerp zoekt (onder Journal Citation Reports), vind je verschillende tijdschriften. Waarden zoals de impactfactoren helpen je het belang van een tijdschrift te bepalen.
Bekijk vervolgens goed of de scope van een tijdschrift aansluit bij je artikel. Editors geven in een scope aan wat voor artikelen ze opnemen in hun tijdschrift. Is het tijdschrift gericht op fundamenteel onderzoek of juist niet? Behandelt het tijdschrift een heel specifiek vakgebied of juist verschillende vakgebieden?
Tot slot maak je een afweging. Kies je voor een grotere kans op publicatie of voor een hoge impact? Een groot bereik of een specifieke doelgroep? En ga je voor open access, zoals de HvA aanmoedigt?