Centre of Expertise Urban Vitality
Deelname 2EAT-voedingsonderzoek
Wil je aan de slag met je voeding, ben je 55 of ouder en heb je BMI van 27 of hoger? Meld je dan aan voor het 2EAT-voedingsonderzoek. Een studie naar afvallen met meer plantaardig eten voor gezond ouder worden.
Wat levert deelname aan 2EAT op?
- Je krijgt 6 maanden gratis voedingsbegeleiding van een diëtist. Dit bestaat uit persoonlijke gesprekken en groepsbijeenkomsten, waaronder een kookworkshop.
- Je krijgt een receptenboek.
- Je leert hoe je gezond kunt afvallen en ontdekt je valkuilen.
- 2EAT focust op jouw leefstijl in plaats van een dieet, zodat je het op de lange termijn kunt volhouden.
- Je krijgt inzicht in jouw lichaamssamenstelling en gezondheid. We meten je spier- en vetmassa, spierkracht, uithoudingsvermogen, bloeddruk en verschillende bloedwaarden.
Wij zoeken:
- Mensen 55 jaar of ouder
- Je hebt een BMI van 27 kg/m² of hoger. Bereken jouw BMI op de website van het Voedingscentrum .
- Je wilt graag aan je voeding werken en bent bereid om meer plantaardige producten te eten, zoals noten, peulvruchten en vleesvervangers.
Praktische informatie over deelname
- Tijdens het 2EAT-onderzoek werk je 6 maanden aan je voedingspatroon samen met een diëtist.
- De groepsbijeenkomsten en persoonlijke gesprekken vinden plaats op de Hogeschool van Amsterdam (Dokter Meurerlaan 8, Amsterdam).
- Individuele gesprekken kunnen ook online plaatsvinden. Een week voor een individueel gesprek belt de diëtist je om jouw dagelijkse voeding door te nemen.
- Je hebt 3 meetmomenten tijdens het onderzoek: bij de start, halverwege en aan het einde. Per meetmoment kom je 2 keer naar de HvA.
- We meten jouw lichaamssamenstelling, fysieke kracht, uithoudingsvermogen en bloeddruk, en nemen bloed af.
- Je vult 2 vragenlijsten in en houdt een voedings- en beweegdagboek bij.
Achtergrondinformatie 2EAT-onderzoek
In Nederland hebben veel 55+'ers overgewicht en obesitas. Bij afvallen verlies je niet alleen vet, maar ook spiermassa. Voldoende eiwitten eten kan helpen dit te voorkomen. Vaak komen deze eiwitten uit dierlijke producten, maar die kunnen het risico op hart- en vaatziekten verhogen en zijn slecht voor het milieu.
De Gezondheidsraad adviseert om meer plantaardige eiwitten te eten: 60% plantaardig en 40% dierlijk. Dit is goed voor onze gezondheid en het milieu. We weten nog niet hoe een meer plantaardige voeding 55+'ers helpt om spieren te behouden tijdens het afvallen. Dit onderzoeken we in het 2EAT project.