Centre of Expertise Urban Vitality
Voeding en Beweging
Gezonde voeding en voldoende beweging vormen een belangrijke rol bij het voorkomen van (chronische) ziekten en bij het herstel van ziekte. Het lectoraat Voeding en Beweging richt zich op het optimaliseren en behouden van een gezonde leefstijl bij diverse kwetsbare doelgroepen, zoals kinderen en ouderen. Onderzoekers van het lectoraat ontwikkelen en toetsen voeding- en beweeginterventies voor het behoud en herstel van het dagelijks functioneren en de gezondheid.
Doelen
- Het ontwikkelen, evalueren en implementeren van haalbare en effectieve voeding- en beweeginterventies. De focus ligt hierbij op duurzaamheid (transitie van dierlijke naar plantaardige eiwitten), digitalisering (Mensen in Beweging) en diversiteit in doelgroepen.
- Bijdragen aan het ontwikkelen en optimaliseren van de beroepspraktijk van professionals, zoals diëtisten en fysiotherapeuten. Door samen toegepast onderzoek te doen en actief te werken aan het doorvoeren van onderzoeksresultaten in het onderwijs en de beroepspraktijk.
- Het ontwikkelen van nieuwe kennis over bijvoorbeeld spierbehoud en de rol van eiwitten in voeding. Samen met en voor het onderwijs en de beroepspraktijk.
- Het valideren van meetinstrumenten uit de beroepspraktijk in het eigen Voedingslab: het Amsterdam Nutritional Assessment Center (ANAC).
Onderzoekslijnen
Naast onderstaande onderzoekslijnen is onze lector Peter Weijs ook themaleider van Mensen in Beweging; een thema waarin voeding, beweging en creatieve technologie worden gecombineerd.