Centre of Expertise Urban Education

Groepsgesprekken over racisme, macht en privilege met collega’s: een goed begin? Een actieonderzoek onder onderwijsprofessionals in het hbo

Verslag

We zijn ons er niet altijd van bewust dat ervaringen met racisme subtiel kunnen doorwerken in de leerstrategieën, motivaties en werkervaringen van zowel studenten als medewerkers. Een open gesprek kan bijdragen aan het vergroten van dit bewustzijn. Hoe voer je een eerste, gezamenlijk groepsgesprek over racisme, macht en privilege met professionals?

Ervaringen met racisme kunnen subtiel doorwerken in de leerstrategieën, motivaties en werkervaringen van zowel studenten als medewerkers, wat hun kansen op succes in het hoger onderwijs kan beïnvloeden (Nieto, 2004). Bewustzijn hierover is cruciaal om een inclusieve, gelijkwaardige en effectieve onderwijsomgeving te creëren. Een open gesprek kan bijdragen aan het vergroten van dit bewustzijn. Ons uitgangspunt is dat onderwijsprofessionals middels een groepsgesprek kunnen deelnemen aan een betekenisvolle uitwisseling waarin zij de aanpak van uitsluiting en ongelijkheid in verband leren brengen met hun pedagogische verantwoordelijkheid. Maar er is weinig bekend over de randvoorwaarden voor dergelijke gespreksvoering. In dit actieonderzoek staat daarom de volgende vraag centraal: Hoe voer je een eerste, gezamenlijk groepsgesprek over racisme, macht en privilege met professionals?

Referentie de Coninck, L., Sanches, N., & Hanna, F. (2024). Groepsgesprekken over racisme, macht en privilege met collega’s: een goed begin? Een actieonderzoek onder onderwijsprofessionals in het hbo. Hogeschool van Amsterdam, Centre of Expertise Urban Education.
Gepubliceerd door  Kenniscentrum Onderwijs en Opvoeding 26 januari 2024