Een collectieve aanpak bij kinderen en jongeren in Uithoorn
ProjectDe roep om vaker collectief te werken wordt veel gehoord in het sociaal domein. Niet alleen zal dit in veel opzichten bijdragen aan het welzijn en de gezondheid van de burger, maar het zal in veel gevallen ook goedkoper zijn. In het kader van de Werkplaatsen Sociaal Domein doet de Hogeschool van Amsterdam als kennispartner van de gemeente Uithoorn onderzoek naar de vraag hoe het collectief werken bij kinderen en jongeren nog meer, en beter, vormgegeven kan worden.
Literatuurverkenning
Diverse literatuurstudies laten zien dat er waarschijnlijk veel potentie in collectieve aanpakken zit (zie o.a. De Lange et al. 2021). Tegelijkertijd komt het collectief werken in veel plaatsen nog maar moeizaam van de grond. In de zomer van 2024 hebben we een verkenning gedaan naar collectief werken specifiek bij kinderen en jongeren aan de hand van literatuur en de eerdere studies in Uithoorn. Zie hieronder de link naar de literatuurverkenning:
Praktijkgericht onderzoek
De volgende stap in dit proces is om opzoek te gaan naar een concrete uitwerking in de praktijk. Aan de hand van vijf sub vragen geven we hier richting aan:
- Hoe faciliteer je jongerenparticipatie?
- Waar kan de pedagogische civil society versterkt worden?
- Hoe kan groepswerk individuele hulptrajecten verlichten?
- Hoe kan er meer samengewerkt worden met informele partijen?
- Hoe kunnen maatschappelijke vraatstukken en structurele problemen uit de praktijk opgepakt worden?
Aan de hand van deze vijf vragen gaan we in gesprek met betrokkenen om te erachter te komen waar de obstakels en wensen liggen en we gaan opzoek naar praktijkvoorbeelden in Uithoorn of bij ander gemeenten ter inspiratie. De opgehaalde kennis en verhalen tekenen we op en delen we tijdens een bijeenkomst bij de gemeente Uithoorn op 13 maart 2025.
Het vervolg: verbinden met de nieuwe jongerenwerkers
Vanaf januari 2025 gaat er een nieuwe jongerenwerkorganisatie aan de slag in Uithoorn. Zij krijgt de expliciete opdracht om meer verbinding te maken met andere domeinen (zorg, welzijn en veiligheid) en andere gebieden zoals onderwijs, sport, wijkgericht werken. De gemeente streeft een duidelijke ‘ketensamenwerking’, ‘samenhangend aanbod’ en ‘vindplaats gericht’ naar. Voor het vervolg richten wij ons tussen maart 2025 en december 2026 op de vraag hoe deze nieuwe jongerenwerkers verbindingswerk kunnen verrichten en aanjager kunnen worden van een collectieve aanpak bij kinderen en jongeren.