Late gevolgen van kanker herkennen en erkennen in werksituatie
Handreiking voor arbeidsdeskundigen over omgaan met de late gevolgen van kanker(behandelingen)
11 nov 2024 13:00 | Kenniscentrum Maatschappij en RechtSteeds meer mensen overleven kanker en kunnen ook hun werk hervatten na een kankerdiagnose. Toch kan er op langere termijn sprake zijn van lichamelijke, psychische of cognitieve gevolgen, een onderbelicht aspect. Arbeidsdeskundigen spelen een belangrijke rol: door alert te zijn op signalen, en door kennis op te doen over hoe te handelen. Centrum Werk Gezondheid, Hogeschool van Amsterdam en Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties onderzochten mogelijke belemmerende en bevorderende werkfactoren voor deze beroepsgroep. Met als een van de uitkomsten een praktische handreiking voor arbeidsdeskundigen.
Veel werknemers die kampen met de gevolgen van kanker(behandelingen) krijgen niet de juiste begeleiding en/of werkaanpassingen. Daarom zijn arbeidsdeskundigen van belang; zij kunnen als gesprekspartner en steun voor werknemer en werkgever een belangrijke rol spelen in signalering en bewustwording van late gevolgen van kanker(behandelingen). En de consequenties hiervan op het werk vertalen in mogelijkheden hoe hier mee om te gaan.
Arbeidsdeskundigen: specialist in mens, werk en inkomen
Arbeidsdeskundigen zijn specialist in mens, werk en inkomen. Zij wegen de belasting en belastbaarheid van de mens in werk, ondersteunen bij het voorkomen en het herstellen van arbeidsongeschiktheid en kijken actief naar mogelijkheden in werk en het werkvermogen van de mens. De beroepsgroep kent een gecertificeerde beroepsopleiding. Om deze beroepsopleiding te kunnen volgen is een 4-jarige afgeronde hbo- of wo-opleiding in de analytische of menswetenschappelijke richting nodig, onder andere Toegepaste Psychologie of Human Resource Management.
Het onderzoeksproject ‘Werken met de late gevolgen van kanker(behandeling)’ ging over de vraag in hoeverre arbeidsdeskundigen die werknemers begeleiden en adviseren, alert zijn en kennis hebben van late gevolgen van een kanker(behandeling), hoe ze deze kennis toepassen in hun werk en welke informatie hen kan helpen. In dit onderzoeksproject hebben HvA-docent/senior onderzoeker Ingrid Boelhouwer, Centrum Werk Gezondheid en de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK) het onderzoeksproject opgezet en uitgevoerd.
‘Arbeidsdeskundigen hebben in het werk vaak te maken met werknemers die kanker hebben of hebben gehad’, aldus Marianne Holleman, directeur van het AKC. ‘Juist omdat dit vaak voorkomt, vinden wij het belangrijk om kennis hierover aan te reiken. Ook over late gevolgen van kanker(behandelingen). Ik hoop dat arbeidsdeskundigen zich gesterkt voelen in hun rol wanneer zij te maken krijgen met vragen die voortvloeien uit eerder doorgemaakte kanker.’
Kennis en tools voor arbeidsdeskundigen
Het onderzoeksproject heeft geresulteerd in deze praktische eindproducten:
- Een praktisch bruikbare handreiking met handelingsperspectieven voor de professional.
- Een cahier waarin de onderzoeksmethode en de belangrijkste resultaten zijn beschreven. Hierin vind je ook ervaringen en praktijkvoorbeelden van arbeidsdeskundigen en werknemers.
- Een overzicht van mogelijke hulp en informatie bij late gevolgen van kanker(behandelingen) en werk.
Samenwerkingspartners
Het project is een samenwerking van Centrum Werk Gezondheid, de opleiding Toegepaste Psychologie van de Hogeschool van Amsterdam en de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK). Het wordt gefinancierd vanuit van een open subsidiecall van het Arbeidsdeskundig Kennis Centrum (AKC).