Goede leefbaarheid vraagt om een sterke sociale infrastructuur
Lex Veldboer schrijft column in De zachte stad over het belang van kleine samen-leef projecten
10 jul 2024 15:00 | Kenniscentrum Maatschappij en RechtDe komende jaren staat Nederland voor een aantal grote opgaven in de ontwikkeling van onze steden. Deze opgaven vragen om nu na te denken over de leefbaarheid van zowel nieuwe woonlocaties als bestaande buurten, zodat wijken ook op de lange termijn leefbaar blijven. Lector Stedelijk Sociaal Werk, Lex Veldboer, pleit voor meer bundeling van kleine samenleefprojecten.
Belangrijk vraagstuk rondom leefbaarheid in wijken is de sociale cohesie tussen bewoners. Op wijk, stads en landelijk niveau zijn er zorgen over deze sociale cohesie en de afnemende onderlinge bindingskracht. Een toenemende culturele diversiteit in wijken zou zorgen voor steeds minder sociale samenhang, waardoor inwoners zich terugtrekken in hun eigen schulp.
In een column in het magazine De zachte stad van het Platform stad en wijk reflecteert Lex Veldboer op deze stelling. Hij benadrukt het belang van de mensen en initiatieven die door het faciliteren van kleinschalige en subtiele ontmoetingen tussen buurtbewoners lichte verbindingen proberen te leggen tussen groepen. Zijn deze kleine sociale interventies samen in staat om een groot maatschappelijk probleem aan te pakken? Of zijn daar grotere gebaren voor nodig? Veldboer pleit voor meer aandacht voor de onderlinge samenhang tussen deze sociale initiatieven en het ecosysteem dat zij samen vormen. Hij doet dan ook een oproep aan kleine samen-leef-projecten om zich te verenigen om zo stevige sociale infrastructuur te realiseren in diverse wijken.
Over het magazine
Het centrale onderwerp van het magazine is de zachte stad, een term die steeds vaker terugkomt in het debat over de ontwikkeling van onze steden. In het magazine lees je meer over dit concept en wordt er kritisch op gereflecteerd. Welke blinde vlekken kent dit gedachtegoed en hoe kunnen we de zachte stad in de praktijk brengen?