Kenniscentrum Maatschappij en Recht

Het Levend Lexicon: theorie en praktijk van sociale basis

20 jun 2024 11:30 | Kenniscentrum Maatschappij en Recht

Op 28 mei werd bij de Hogeschool van Amsterdam (HvA) de derde editie van het Levend Lexicon gehouden. Dit Levend Lexicon was onderdeel van het tweedaagse Social Work event en stond in het teken van ‘de sociale basis’. Een onderwerp dat duidelijk sterk leeft, want de bijeenkomst werd druk bezocht door studenten, onderzoekers en professionals. We blikken terug op een mooie, goedbezochte bijeenkomst.

Mini-college Radboud Engbersen

De bijeenkomst ging van start in een volle zaal. Na de aftrap door Lex Veldboer (lector Stedelijk Sociaal Werk, HvA) en Bregje Pieters (opleiding Social Work, HvA), verzorgde Radboud Engbersen (programmaleider Sociale Basis, Movisie) een mini-college over de theorie en praktijk van de sociale basis. Dit deed hij aan de hand van de vier H’s van de sociale basis:

  1. De Herkomst en Historie;
  2. Hiaten;
  3. Herstel (werkzaamheden);
  4. Hoopvolle voorbeelden.

Radboud liet zien hoe het ideaal van de zorgzame samenleving en de participatiesamenleving voortkomen uit de fasen die daar aan voorafgingen. Er zijn dus elementen in te herkennen van de verzorgingsstaat, maar ook de tijd daarvoor. Bijvoorbeeld de nadruk op filantropie, zorgen voor jezelf en liefdadigheid. Door bezuiniging op de sociale infrastructuur in wijken en buurten worden de randvoorwaarden voor de zorgzame samenleving nu niet altijd gehaald. Er wordt dan ook veel van de sociale basis verwacht, maar er wordt niet voldoende in geïnvesteerd. Toch zijn er ook veel aanknopingspunten voor herstel. Radboud benadrukte de waarde van de pluriformiteit van de sociale basis, het brede karakter en het maatschappelijk initiatief van onderop.

Na het mini-college was er ruimte voor discussie met het publiek waarbij het onder andere ging over het belang van opbouwwerk in deze tijd, de uitdagingen die daarbij horen en het feit dat relatief weinig studenten voor dit profiel kiezen.

Een greep uit de hoopvolle voorbeelden die Radboud noemde: Wijkpaleis en Leeszaal in Rotterdam, Lang Leven Thuisflats in Amsterdam en Sociaal Fitte Wijken in Bolsward-Noord. Voor veel van deze voorbeelden geldt dat er meer nadruk is op het faciliteren van ontmoeting in de wijk, waarbij ook uitnodigende architectuur helpt.

Radboud Engbersen geeft het mini-college over de theorie en praktijk van de sociale basis.

Radboud Engbersen geeft het mini-college over de theorie en praktijk van de sociale basis.

Workshops over de sociale basis

Na het college ging de zaal uiteen naar vier workshops. In deze workshops werd nadrukkelijk de verbinding met de praktijk gemaakt. De diverse achtergronden van de deelnemers als student, onderzoeker en/of professional zorgde voor mooie gesprekken en inzichten tijdens de workshops.

De workshops waren:

  1. De pedagogische sociale basis: Hoe realiseren we die als opleiding en werkveld?
  2. De opvang van nieuwkomers in de Amsterdamse sociale basis.
  3. Samenwerken aan samenlevingsopbouw.
  4. Grenzen aan generalistisch werken in buurtteams? Over beter samenwerken met specialistische zorg én de sociale basis.

De workshops werden verzorgd door Jolanda Sonneveld van Sociaal Werk Nederland, Jolinde Dermaux en Jasmijn Pronk van Movisie, Jessica Gyasi en Marco Bijl van de opleiding Social Work, Saskia Welschen, Pamela Lucas en Marc Hoijtink van het lectoraat Stedelijk Sociaal Werk en professionals uit de buurtteams Amsterdam (Astrid Korbee, Susanne Harpenau en Yilan Haas).

Jaber Mawazini aan het woord bij de workshop De opvang van nieuwkomers in de Amsterdamse sociale basis.

Jaber Mawazini aan het woord bij de workshop De opvang van nieuwkomers in de Amsterdamse sociale basis.

Prijs beste onderzoek

Ook werd tijdens het Levend Lexicon de prijs voor het beste onderzoek door studenten uitgereikt. Tijdens het tweedaagse Social Work Event konden studenten van de opleiding social work hun onderzoek en beroepsproduct presenteren. Deze werden bekeken door een kritische jury, bestaande uit onderzoekers Jesper Rözer en Ingrid Glas van het lectoraat Stedelijk Sociaal Werk.

De prijs ging deze keer naar Sam van der Tol, Noëlle Sprangers en Kim Paters voor hun onderzoek 'werken met verschillende diagnoses', waarin zij vanuit de professionals bekeken wat het betekent dat zoveel personen in de GGZ een (licht)verstandelijke beperking hebben en veel personen in de gehandicaptenzorg een diagnose uit de GGZ. Een belangrijk onderzoek waar ook professionals in de sociale basis mee aan de slag kunnen in hun dagelijkse praktijk.

Sam van der Tol, Noëlle Sprangers en Kim Paters ontvangen de prijs voor het beste student onderzoek.

Sam van der Tol, Noëlle Sprangers en Kim Paters ontvangen de prijs voor het beste student onderzoek.

Publiek bij de het plenaire onderdeel van het Levend Lexicon.

Publiek bij de het plenaire onderdeel van het Levend Lexicon.

Over de organisatie

Het event werd georganiseerd door Movisie, de opleiding Social Work van de HvA en het lectoraat Stedelijk Sociaal Werk van de HvA.

Wilt u meer weten over het Lexicon? Bekijk hier de publicatie. Of bekijk de video over het Lexicon.