Kenniscentrum faculteit Digitale Media & Creatieve Industrie

Slow AI

Project

Door de toenemende rol van AI in het dagelijkse leven komen gebruikers steeds meer in contact met koloniale en bevooroordeelde structuren die hierin zijn ingebed. Project Slow AI richt zich op het ontwikkelen van strategieën om de koloniale en extractieve geschiedenissen in huidige AI-systemen aan te pakken door het concept van traagheid te introduceren bij een snelle technologie.

Nu kunstmatige intelligentie een steeds dominanter deel uitmaakt van ons dagelijks leven versterkt het ook ingebedde bestaande koloniale, extractieve en bevooroordeelde structuren. Kwesties als de homogeniteit van AI-makers en de milieu-impact van de technologie benadrukken de dringende behoefte aan innovatieve benaderingen. Het Slow AI-project introduceert het concept van 'slowness' in de snelle AI technologie, waarbij het verder gaat dan een tijdsmetriek en eerder wordt gezien als een verandering in manieren van betrokkenheid die weerstand bieden aan noties van snelheid, efficiëntie en optimalisatie die geworteld zijn in koloniale, extractieve ideeën. Het doel is om de heersende trends van extractie, snelle consumptie, onmiddellijke bevrediging en het meedogenloze streven naar efficiëntie die het digitale tijdperk hebben gekenmerkt, in het bijzonder binnen AI, uit te dagen.

Activiteiten

Het project omvat een reeks werksessies en ‘materiële speelplaatsen’ in samenwerking met de ARIAS Artificial Worlds groep. Er wordt toegewerkt naar een publicatie en een symposium waarin de bevindingen en resultaten worden gepresenteerd.

Onderzoeksvragen

  • Hoe kunnen we anti-koloniale benaderingen van AI creëren?
  • Hoe kunnen ‘trage’ principes ons helpen om betere manieren te vinden om de technologie te ontwerpen, in te zetten en ermee om te gaan in verschillende velden?
  • Wat kan Slow AI worden?

Inspiratie en theorie

In het onderzoek wordt gebruik gemaakt van het werk van vooraanstaande geleerden zoals Virginia Eubanks, Kate Crawford, Safiya Noble, Ruha Benjamin en James Bridle. We benadrukken het belang van het aanpakken van onderliggende machtsdynamieken en systemische problemen in AI vanuit een multidisciplinair perspectief.

Samenwerking

Dit project is een initiatief van Mariana Fernández Mora en een samenwerking tussen het lectoraat Visual Methodologies van de Hogeschool van Amsterdam en het lectoraat Algorithmic Cultures van de Gerrit Rietveld Academie

Financiering

Project Slow AI wordt gefinancierd door het Centre of Expertise Creative Innovation.

Deze pagina wordt geüpdate tijdens het verloop van dit project.

Gepubliceerd door  Kenniscentrum FDMCI 27 juni 2024

Project Info

Startdatum 03 jun 2024