TRANSITIONS
ProjectMode en textiel is de op een na meest vervuilende industrie ter wereld. De textielsector moet als gevolg van Europese richtlijnen in 2050 volledig circulair zijn. Het staat op dit moment dan ook voor grote uitdagingen die een grondige, radicale systeemverandering vereisen.
Transitions
Transitions is een strategische alliantie van universiteiten, hogescholen, platforms en instituten die samen de textiel en mode-industrie ondersteunt in de transitie naar een duurzamer, circulair systeem. Het project doet dit door nieuwe leermethoden en hulpmiddelen te ontwikkelen om studenten, jonge ontwerpers en professionals te ondersteunen bij de reële, dagelijkse uitdagingen die de groene transitie hen toewerpt.
Aanpak
Een circulaire economie heeft tot doel de waarde van producten, materialen en hulpbronnen zo lang mogelijk te behouden door ze aan het einde van hun gebruik opnieuw in de productcyclus te brengen, waardoor de afvalproductie wordt geminimaliseerd.
In het Transitions project werken partners samen aan nieuwe trainingsmethoden om de digitale en groene transformatie het hoofd te bieden. Het doel is om collaboratieve en praktische trainingen te creëren waarbij de verschillende actoren in de waardeketen werken aan hoe ze nieuwe technologieën kunnen gebruiken om hun bedrijfsmodellen klaar te stomen voor de toekomst.
Verwachte resultaten:
- Opzetten van een modulair trainingsprogramma op basis van Industrie 4.0 voor een nieuw circulair systeem voor de mode- en textielindustrie.
- Innovatiegerichte trainingsmodules opzetten op basis van echte praktijken en uitdagingen (Transition Labs) om studenten en professionals om- en bij te scholen
- Nieuwe manieren ontwikkelen om textiel- en ontwerpprocessen, productie en commercialisering te innoveren
Meer informatie: https://transitionsproject.eu
Partners
CITTÀ STUDI SpA (IT), NORDISKA TEXTILAKADEMIN (SE), Stichting NEW ORDER OF FASHION - NOoF LAB. (NL), MODACC, Cluster Fashion/Textile SMEs de Catalunya (SP), CITY OF BORÄS (SE), NEXT TECHNOLOGY - TECNOTESSILE (IT), NEXT TECHNOLOGY - TECNOTESSILE (IT), IAAC/FABTEXTILES (SP), ELISAVA Research group (SP)
Financiering
Dit project wordt gesubsidieerd door het Erasmus+ Programme van de Europese Unie.