Kenniscentrum faculteit Digitale Media & Creatieve Industrie

De kunst van het wetenschappelijke verhaal

Burgers, wetenschappers en kunstenaars als kennisdelers

Project

Wat gebeurt er als je nieuwsgierige burgers met een vraag aan de wetenschap samen laat werken met een wetenschappelijk expert en een kunstenaar om samen het antwoord op hun vraag te vatten in een kunstwerk? Dit is het avontuur dat acht burgers aangingen met het insturen van de vraag die zij hadden aan de wetenschap. Als onderzoeksgroep observeerden we het co-creatieproces en brachten we de impact in kaart in een publicatie, podcast en documentaire.

Creatief onderzoek naar co-creatieprocessen

Wetenschap is en voelt nu nog niet voor iedereen toegankelijk (genoeg). Binnen dit project werden nieuwsgierige burgers daarom gekoppeld aan een wetenschapper om de antwoorden op hun meest brandende vragen te ontdekken en vorm te geven. Met de focus op het vernieuwend doorvertellen van wetenschappelijke kennis hebben we kunstenaars uitgenodigd om het proces van het creëren van verhalen te begeleiden. Met een subsidie van NWO ontstonden er zo acht samenwerkingen, waarin telkens de vraag van de burger – de ‘vragensteller’ – centraal stond.

De nieuwsgierigheid van burgers bracht een veelheid van vragen, waar we er acht uit geselecteerd hebben. Met vragen van “Waarom maakt liefde blind?”; “Wat is kunst” tot “Kunnen bacteriën virussen bestrijden?” besloeg het project meerdere wetenschappelijke disciplines.

Wat gebeurt er in zo’n co-creatieproces waar burgers idealiter eigenaar worden van de wetenschappelijke kennis en er nieuwe verhalen verteld kunnen worden? Om het proces te onderzoeken hebben we de ervaringen van deelnemers op verschillende manieren in kaart gebracht. We analyseerden voice-berichten van deelnemers die zij ons stuurden om over het proces te vertellen, diepte-interviews, observaties en whatsappberichten.

De verhalen vertellen we in het boek “De kunst van het wetenschappelijke verhaal”, een podcastserie met 8 afleveringen en een documentaire met 6 afleveringen.

Vrij om nieuwsgierig te zijn

Het project was een ode aan nieuwsgierigheid, geeft projectleider Tamara Witschge aan:

“Met onze experimentele en speelse aanpak, waarin samenwerking centraal stond, hoopten we een positieve impuls te geven aan de toegankelijkheid van wetenschappelijke kennis. Niet omdat we streefden naar het uitvinden van dé manier waarop wetenschappelijke kennis gedeeld moet worden, maar wel om rijke inzichten op te doen over wat er gebeurt als je nieuwsgierige burgers, kunstenaars en wetenschappers samen de kennis laat delen op een creatieve manier.’’

“Dit leverde niet per se acht eenduidige antwoorden op de vragen van de burgers op. Het leverde wel verhalen op die inzicht geven in de kennis die er nu is over die vragen, met de nuance, onzekerheid en tegenstrijdigheden die daar ook bij hoort. De rijke verhalen vertellen ook over het enthousiasme, de energie en de manieren waarop samengewerkt werd om kennis breed te delen”

Lees, kijk, en luister nu naar de verhalen:

Aanvrager(s):

- Hogeschool van Amsterdam

Samenwerkingspartner(s):

- Leiden European City of Science 2022
- Kunstenaarscollectief ROEM Leiden
- Citizen Science, Lab (U Leiden)

Gepubliceerd door  Faculteit Digitale Media en Creatieve Industrie 26 november 2024

Project Info

Startdatum 01 mrt 2022
Einddatum 21 feb 2030