Kenniscentrum faculteit Digitale Media & Creatieve Industrie
Drijvend naar een duurzame toekomst
Blogserie lectoraat Creative Media for Social Change | Loop mee met Bodil Liesdek
ENGLISH BUTTON BELOW |Woonboten zijn unieke drijvende huizen met een eigen karakter. Maar hoe blijven ze ook in een duurzame toekomst boven water drijven? Met deze vraag namen we een groep woonbootbewoners van de Stadhouderskade en Nicolaas Witsenkade mee naar Schoonschip, Europa’s meest duurzame drijvende wijk.
Bezoek aan Schoonschip
Tijdens ons onderzoek Envision Change spraken we met deze bewoners over
hun ervaringen en dromen rondom vergroening en duurzaamheid. Want hoe
kunnen we samen duurzame dromen waarmaken zonder de perspectieven van bewoners zelf te begrijpen? Het bezoek aan Schoonschip bood inspiratie en gaf een inkijkje in een ander soort woonomgeving waar duurzaamheid centraal staat.
Het enthousiasme voor het bezoek was groot, misschien omdat het een gratis uitstapje was, maar ik denk vooral omdat Schoonschip een pionerend project
en een uniek voorbeeld van wat mogelijk is op gebied van duurzaam wonen. Na tien jaar bouwen, plannen en samenwerken creëerden de bewoners een gemeenschap die niet alleen zelfvoorzienend is in energie, maar ook technisch en sociaal innovatief. Tijdens een rondleiding, geleid door een bewoner van Schoonschip, leerden de bewoners meer over slimme isolatiematerialen, het gedeelde energienetwerk (smart grid) en hoe het contact met de gemeente en partners is verlopen.
Reflecteren
Na afloop reflecteerden we tijdens een lunch samen met de bewoners op wat ze hadden gezien en gehoord. Ze waren onder de indruk van de innovaties zoals het smart grid, maar beseften tegelijkertijd dat een project als dit vraagt om een lange adem, grote investeringen en intensieve inzet van betrokken bewoners. Bovendien blijft Schoonschip een uniek voorbeeld, met specifieke kansen en uitdagingen die niet zomaar één-op-één toepasbaar zijn binnen de Amsterdamse context.
Toch zette het bezoek de bewoners aan het denken over wat wél mogelijk is binnen hun eigen situatie, ondanks de verschillen tussen de “drijvende villa’s”,
zoals ze het zelf noemen, en hun eigen woonboten midden in de stad. Ze waardeerden het nieuwe perspectief en realiseerden zich hoe ver ze zelf al zijn gekomen met hun collectieve en individuele initiatieven.
Zelf vond ik het inspirerend om te zien hoe Schoonschip in samenwerking met zoveel partijen een balans heeft gevonden tussen de technische oplossingen
en de creatieve vrijheid in het ontwerp van hun huizen. Tegelijkertijd begreep ik goed waarom de bewoners hun eigen boten als uniek ervaren: vrijstaand, met elk een eigen uitzicht en een persoonlijke oase die ze zelf hebben gecreëerd.
Duurzaamheid is meer dan een technische uitdaging; het is een social proces tussen mensen vol verhalen en ideeën. Initiatieven zoals Schoonschip laten zien dat grote dromen klein beginnen. Voor de bewoners van de Stadhouderskade en Nicolaas Witsenkade plantte dit bezoek zaadjes van inspiratie - klaar om te groeien in hun eigen groene toekomst.