Centre for Economic Transformation | CET
Amsterdam Kiest: Wat kies jij?
Laat je stem gelden voor de Donut
Amsterdam wil duurzaam én sociaal zijn en ontwikkelde hiervoor een ‘stadsdonut’. Hoe kan het volgende college hierop voortbouwen? Dat was het onderwerp van de Pakhuis de Zwijger-bijeenkomst begin februari, waarbij ook Willem van Winden aanschoof vanuit het Centre for Economic Transformation. Bekijk het debat online en laat je inspireren door wat er allemaal al gedaan wordt en hoe we de Donut-ambitie samen verder kunnen brengen.
De gemeente heeft samen met Kate Raworth, bedenker van het Donuteconomie-model, een eigen stadsdonut ontwikkeld en een monitor om te kijken hoe Amsterdam presteert op de Donut. De stadsdonut is het ‘kompas’ waarop de gemeente navigeert. Inmiddels zijn we circa twee jaar verder en staan de gemeenteraadsverkiezingen voor de deur (maart 2022). Hoe kunnen we nu als stad de Donuteconomie verder vormgeven? Hoe denken de politici die nu op de lijsten staan v gemeenteraadverkiezingen over de Donut en over het toepassen van het gedachtegoed?
Frontrunners en beleidsmakers
De debatavond startte met een video van Kate Raworth waarin ze ook jou oproept om mee te denken: ‘hoe kunnen we de komende jaren dieper de Donut induiken?’. Daarna was het woord aan enkele Donut-pioniers, waaronder Matts Siffels van de Amsterdam Donut Coalitie. Zij deelden hun ervaringen en gaven adviezen voor het toepassen van de Donut. Vanuit het CET was Willem van Winden (Lector Urban Economic Innovation, HvA) aangeschoven, die aangaf hoe het CET bedrijven steunt met Donut-denken en doen:
‘De meeste bedrijven zijn vervuilend en zitten dus aan de buitenkant van de Donut. Wij kijken samen met die bedrijven hoe ze binnen de Donut-grenzen kunnen blijven. We kijken niet alleen lokaal, maar bijvoorbeeld ook naar inkoop: waar komen de grondstoffen vandaan, hoe zijn ze geproduceerd, etc?
Het is voor bedrijven vaak lastig om een omslag te maken, maar het is wel nodig. Bedrijven willen dat ook zelf. En we hebben ze ook als stad nodig om mee te doen.’
‘Wij zien ook dat de Donut jonge mensen aanspreekt. Het is een andere manier om naar de economie te kijken. Studenten willen werken voor bedrijven die goed beleid hierop voeren. Veel jonge medewerkers spreken hun baas erop aan.’
Van omarmen naar toepassen
Nadat de frontrunners voorbeelden en ervaringen hadden gedeeld, was het de beurt aan de kandidaatsraadsleden van de partijen Groen Links, Volt, Partij van de Dieren, VVD en D66 om aan te geven hoe zij de Donut verder willen brengen. Gaan we na de verkiezingen verder op de ingeslagen weg en gaan we de stadsdonut verder toepassen? Hoe gaan we de bronnen van de stad optimaal benutten, zodat ze ook voor Amsterdammers beschikbaar blijven? Hoe kunnen we de lokale economie lokaal houden?
Belangrijke vraagstukken die van invloed zijn op onze stad en leefwereld. Wat vind jij ervan? En wie krijgt jouw stem straks bij de gemeenteraadsverkiezingen?
In april 2020 omarmde de gemeente Amsterdam het Donut-gedachtegoed van Kate Raworth als ‘stadskompas’. De Donut is een model voor een eerlijke, duurzame en bloeiende samenleving, met oog voor sociale grondrechten (binnengrens) en de duurzaamheidsgrenzen van onze planeet (buitengrens). Kate Raworth is als Professor of Practice van de HvA ook voor het Centre of Economic Transformation een grote inspiratiebron.
Tegenlicht (VPRO) - uitleg Donut Economie in 3 min.