Werkplaats sociaal domein Amsterdam en omgeving

GGD Zaanstreek Waterland: project gezond opgroeien

Samen met de GGD Zaanstreek Waterland voeren wij verschillende projecten uit. Het gezond opgroeien project is hier een voorbeeld van. Hiervoor denken wij onder andere met hen mee en organiseren wij twee leercirkels.

In beeld: Annelijn de Ligt, centrale zorgverlener gezond opgroeien

Om onze partners en onze partners in het voetlicht te plaatsen maken wij een rapportage van hen. Voor dit project hebben wij Annelijn de Ligt gevolgd. Zij werkt als ‘regionaal projectleider’ en als ‘centrale zorgverlener’ bij GGD Zaanstreek Waterland. Vooral vanuit die laatste functie hebben wij haar gevolgd, Volgens haar functieomschrijving als ‘centrale zorgverlener’ (zie hier) is zij expert in de brede aanpak ‘kind naar gezond gewicht’. Dit betekent dat zij voor professionals het aanspreekpunt is voor vragen of verwijzing rondom overgewicht, terwijl zij samen met gezinnen actieplannen opstelt en het zorgproces coördineert (en zie hier voor een voorlichtingsfilmpje).

Met Annelijn werken wij samen in het kader van het ‘gezond opgroeien’ project. Hiervoor geven wij bijvoorbeeld een tweetal workshops over de sociale aspecten van gezond opgroeien. De focus ligt hierbij op de oorzaken en mogelijke oplossingen voor overgewicht bij kinderen en jongeren. Een zeer groot probleem. Van de jongeren heeft ongeveer 15 procent overgewicht, tegenover bijvoorbeeld 10 procent in 1981 (CBS 2021). Bovendien neemt het overgewicht snel toe als men ouder wordt. Nu al heeft iets meer dan de helft van de Nederlandse volwassenen overgewicht en het CBS en het RIVM (2021) verwachten dat dit in 2040 oploopt tot wel 70 procent. De gevolgen hiervan zijn groot: jongeren en volwassenen met overgewicht kampen met allerlei psychologische en sociale klachten (zie bv. hier). Annelijn en haar collega’s houden zich dus met een heel belangrijke taak bezig.

12 oktober 2021