Venture Centre

Prototyping Workshop

Ontdek hoe je met lean prototyping je ideeën snel en efficiënt kunt omzetten in tastbare innovaties!

Lean prototyping is een cruciaal onderdeel van elk innovatietraject. Het stelt je in staat om je ideeën snel en efficiënt driedimensionaal te visualiseren, waardoor je aannames kunt valideren, je concepten duidelijk kunt communiceren naar stakeholders en waardevolle inzichten kunt verkrijgen. Dit proces is vooral van belang voor hbo-studenten, waar hands-on vaardigheden niet altijd even sterk ontwikkeld zijn, afhankelijk van de opleiding. Toch biedt de Hogeschool van Amsterdam talloze faciliteiten, zoals het Makerslab in het Theo Thijssenhuis (TTH), waar studenten aan hun prototypes kunnen werken. Tijdens de prototyping workshop wordt niet alleen de waarde van (lean) prototyping en (lean) pilots besproken, maar ook hoe studenten hun aannames over innovaties in kaart kunnen brengen en valideren. Bovendien krijgen ze een introductie over de verschillende werkplaatsen die de HvA aanbiedt, zodat ze optimaal gebruik kunnen maken van deze waardevolle bronnen. Dit alles maakt lean prototyping niet alleen een essentieel onderdeel van innovatietrajecten, maar ook een krachtige tool voor studenten om hun ideeën tot leven te brengen en te verfijnen.

HOE WERKT HET?

De workshop kan zowel in lecture- als workshopvorm worden gegeven aan studenten die zich richten op innovatie, bijvoorbeeld binnen de minor Entrepreneurship for Society. Idealiter wordt vooraf besproken welke ideeën de studenten momenteel hebben, zodat de workshopinhoud hierop kan worden afgestemd.

Onderwerpen die behandeld kunnen worden, omvatten onder andere lean prototyping, het opzetten van pilots en het uitvoeren van gebruikersonderzoeken. Bij een groep van maximaal 40 studenten kunnen interactieve elementen zoals Assumption Mapping worden toegevoegd. Afhankelijk van de groepsgrootte is het mogelijk om een stukje één-op-één consultatie in de workshop te integreren. Indien gewenst, kan de workshop ook een bezoek aan het Makerslab in het Theo Thijssenhuis (TTH) omvatten.

OP WELKE ONDERNEMENDE COMPETENTIES FOCUST DE PROTOTYPING WORKSHOP?

  1. Creativiteit
  2. Samenwerken
  3. Ideeën waarderen
  4. Leren door ervaring

NA AFLOOP

Door deelname aan de workshop krijgen studenten niet alleen meer grip op de meerwaarde en mogelijkheden van prototyping, maar ook op hoe dit hun innovatieproces kan versterken. In het verleden heeft dit ervoor gezorgd dat studenten tegen het einde van het vak met aanzienlijk betere en doordachtere prototypes van hun concepten kwamen.

De workshop biedt tevens de gelegenheid om studenten kennis te laten maken met de diverse werkplaatsen binnen de HvA zoals het Makerslab. Door deze introductie wordt een drempel weggenomen, wat resulteert in een grotere bereidheid bij studenten om gebruik te maken van deze faciliteiten. Hierdoor worden hun ideeën niet alleen sneller tastbaar, maar kunnen ze ook direct aan de slag met het testen en verfijnen van hun concepten, wat de kwaliteit van hun eindproducten ten goede komt.

MEEDOEN OF ORGANISEREN

Het Venture Centre HvA biedt de Prototyping Workshop op verschillende manieren aan:

  1. Opleidingen en minoren kunnen de prototyping kennis binnen het Venture Centre HvA inzetten om hun studenten binnen het curriculum aan deze vaardigheden te laten werken. Vaak wordt deze later in het vak/de minor ingezet op het moment dat studenten al een concreet idee hebben zodat de inhoud van de workshop hierop aangepast kan worden.
  2. Individuele studenten(teams) kunnen gebruik maken van de Student Startup Helpdesk voor één-op-één consulting over hoe zij het beste een prototype/pilot van hun idee kunnen ontwikkelen.

BENIEUWD NAAR DE MOGELIJKHEDEN VAN DE PROTOTYPING WORKSHOP VOOR JOUW OPLEIDING?

Ben je benieuwd naar hoe wij de Prototyping Workshop kunnen integreren binnen jouw opleiding of heb je verdere vragen? Dan kun je een e-mail sturen naar r.slikker@hva.nl.

Gepubliceerd door  Ondernemerschap 13 augustus 2024