Drie HvA startups slepen de HBO take-off subsidie binnen
14 feb 2023 00:00 | OndernemerschapIn december 2022 hebben drie startups, verbonden aan de Hogeschool van Amsterdam, een HBO Take-Off subsidie ontvangen van het Regieorgaan SIA. Een opvallende prestatie, aangezien ze één derde van de subsidieontvangers vormen tijdens de laatste subsidieronde. De startups Rollar, WasteBase en SwitchCase ontvangen ieder € 40.000 om te werken aan hun innovatieve, duurzame en maatschappelijk impactvolle ideeën. Met deze subsidie kunnen de startups technische en economische kansen beter in kaart brengen. Hiermee kunnen ze risico's voor hun onderneming beter inschatten.
Tijdens het 10K Incubator programma van het HvA Venture Centre, een programma voor studenten die hun innovatieve ideeën willen realiseren, groeiden de drie teams steeds een stap als ambitieuze startups. Het HvA Venture Centre biedt studenten begeleiding en ondersteuning bij het realiseren van een onderneming. Prof. Ingrid Wakkee en Pieter Wybenga boden begeleiding en ondersteuning bij het aanvragen van de SIA HBO Take-Off subsidie. "Wij hadden geen ervaring met subsidieaanvragen, dus het was lastig om in te schatten wat er precies verwacht werd", aldus Milan de Milliano van Rollar. Romaike Slikker van WasteBase legt uit dat zij en haar co-founder (Ramon de Iongh), onder aanmoediging van Wybenga, eerst een concreet zichtbaar product ontwikkelden om hun kans tot de toekenning van de subsidie te vergroten. “Pieter adviseerde ons om niet voor de indieningsronde van maart te gaan, die we dan heel snel zouden moeten afraffelen om de deadline te halen. Om onszelf wat meer de tijd te gunnen met het opzetten van een eerste prototype en die ook mee te nemen in je aanvraag”.
"Oké, het staat op papier. Wat gaan we nu doen?"
Na twee maanden van spanning en afwachting werd het verlossende antwoord bekendgemaakt. Sabrina Hangweyrer van SwitchCase herinnert zich het moment dat ze het nieuws hoorde: "Zoiets moet bij mij altijd eerst even indalen. Ik bekeek het heel logisch en droog, en dacht: oké, het staat er op papier. Wat gaan we nu doen?" Ze lacht en voegt eraan toe: "Pas een uur later dacht ik 'oh my god', ik moet champagne drinken en er moet taart worden gehaald".
Het onderzoeken van de marktkansen van innovatieve ideeën is belangrijk voor een succesvolle startup. Met de SIA HBO Take-Off subsidie kunnen de ondernemers de mogelijkheden van hun idee verder uitdiepen door middel van een haalbaarheidsstudie. Hiermee kunnen de ondernemers technische en economische kansen beter in kaart brengen om risico's beter in te schatten en hun idee verder te ontwikkelen. Het Regieorgaan SIA wil met deze regeling bijdragen aan de uitvoering van praktijkgericht onderzoek en de doorwerking van innovatieve ideeën in de praktijk.
De drie startups deelden tijdens de viering op de HvA dan ook hoe zij het bedrag van € 40.000 euro gaan besteden. WasteBase gaat materialen inkopen en het online platform testen. Rollar wil verschillende duurzaamheidstesten uitvoeren om te bepalen welk materiaal voor taststokbal het langst meegaat en of hun product langer mee zal gaan dan het huidige producten op de markt. SwitchCase wil experimenteren met meer productenaanbod, logistieke mogelijkheden uitbreiden, een klantonderzoek doen om in te kunnen spelen op de wensen van de klant en onderzoeken welk duurzaam effect het huren van hun producten heeft.
Ondernemers ontwikkelen mee
Niet alleen de startups van deze negen ondernemers groeien bij iedere stap die ze ondernemen. Ook als persoon maken zij ieder op hun eigen manier een groei door. Bij de ondernemers van de startup Rollar zorgden de positieve reacties op hun product voor een extra boost zelfvertrouwen in hunzelf als beginnende ondernemers. "Soms ben je daar een beetje onzeker over, dan weet je niet of je het bij het rechte eind hebt. Dat je dus echt goed met iets bezig bent, dat je iets goeds ontwikkeld waar anderen ook achterstaan," vertelt Klaas-Jan van der Poel (Rollar) Romaike (WasteBase) vertelt dat het traject van ondernemen haar heeft geholpen om zich te verdiepen in verschillende aspecten waar ze eerder geen kennis van had. "Op het moment dat bepaalde onderwerpen voorbijkwamen in de [10K Incubator] masterclasses, dat het ook wel iets in mij triggerde. Ik wilde mij meer verdiepen in de dingen die daarbij horen, zoals de verschillende typen rechtsvormen". Sabrina en Stijn (SwitchCase) wisten voordat ze begonnen aan een onderneming al dat ze initiatiefnemers waren. "Eigenlijk is dat alleen maar gegroeid. Nog meer probleemoplossend: Oh, oké, dit zit tegen, maar we willen wel dat doel bereiken. Nou, dan zoeken we naar een andere weg".
Maar wat hadden deze drie startups gedaan als ze de subsidie niet zouden ontvangen? Daaruit blijkt dat deze jonge ondernemers heel wat doorzettingsvermogen bezitten. Ieder antwoordde hetzelfde: niet opgeven, maar op zoek gaan naar een nieuwe oplossing.
Rollar
De ondernemers van Rollar ontwikkelden een innovatieve bal voor een taststokpunt tijdens de minor SYBIT (Startup Your Business in Technology). Klaas-Jan van der Poel, Milan de Milliano, Michael van Tulder en Hugo Tak zijn 'toegewijd aan het verbeteren van het leven van blinden en slechtzienden! '. De Roller-bal kan alle kanten op draaien en dat maakt het makkelijker om over weerstand biedende objecten te rollen. Met deze subsidie wil Rollar meerdere prototypes ontwikkelen en uittesten naar de functionaliteit in het gebruik van de Rollar-bal op langer termijn.
SwitchCase
Wie op reis gaat heeft de benodigde ruimte nodig om persoonlijke spullen te kunnen meenemen. Sabrina Hangweyrer stapte de minor ondernemerschap in met het concept voor een onderneming, iets waar Stijn Diephuis en Heidi Homburg op inhaakten. SwitchCase verhuurt duurzame reiskoffers die gemaakt zijn van gerecyclede materialen. Met de toekenningen van de subsidie gaat SwitchCase hun logistieke mogelijkheden uitbreiden, onderzoeken welk duurzaam effect het huren van heen producten heeft en hun productenaanbod bereiken. Om hun doelen te bereiken gaan de ondernemers een markt- en klantenonderzoek uitvoeren.
WasteBase
Restmaterialen uit de Nederlandse industrie komen vaak bij het restafval terecht. Studenten Romaike Slikker en Ramon de Iongh zagen een kans deze materialen innovatief te verduurzamen door middel van hergebruik door studentontwerpers en starters. Om dit te realiseren willen de studentondernemers van WasteBase een platform ontwikkelen waarop producenten hun resten kunnen aanbieden voor een goedkope prijs. Met de toekenning van deze HBO Take-Off subsidie is deze startup van plan om hun platform te ontwikkelen en testen door beiden doelgroepen.