Blic Innovation
Van idee naar startup
6 sep 2022 13:59Romaike Slikker heeft met de onderneming Blic Innovation die ze runt met haar collega Ramon de Iongh, meegedaan aan Incubator programma 10K bij het Venture Centre van de HvA. Samen startten zij al eerder een onderneming maar deze kwam niet goed van de grond. Na het behalen van hun bachelor rolden ze bij toeval het 10K programma in, waar ze hun idee voor Blic uitwerkten.
“We wisten nog niet exact wat we wilden gaan doen als onderneming, alleen dat de uitgangspunten van 10K op het gebied van duurzaamheid en circulariteit perfect aansloten op wat wij wilden met onze onderneming.
In onze opleiding had duurzaamheid zeker de focus: je bent je ervan bewust dat je producten maakt voor de nieuwe wereld en aangemoedigd om circulair te werken. We misten alleen de handvatten voor hoe je dit dan daadwerkelijk aanpakt. Je leert wat duurzame materialen zijn, maar niet hoe je deze daadwerkelijk toepast op het moment dat je carrière van start gaat en je wellicht in een bedrijf terechtkomt waar ze überhaupt nog geen ervaring hebben met circulair werken. Het is sowieso lastig om producenten te vinden voor het maken van je product en al helemaal als je met circulaire materiaal wil werken. Het gaat vaak om nieuwe materialen met bijzondere bewerkingsmogelijkheden.Als het traject niet soepel loopt, ben je snel geneigd om terug te vallen op ‘virgin’ materialen die dus niet gerecycled zijn.”
Uitbroeden van het bedrijfsidee
“We hebben de twintig weken van 10K Incubator echt gebruikt voor het uitbroeden van ons ei, ons bedrijfsidee. We weten wie we zijn, we weten wat we tof vinden, maar wat willen we nu écht? Pas aan het eind van het programma kwamen we daar achter. We gaan een marktplaats starten (WasteBase), waar producenten uit de Nederlandse industrie hun reststromen kunnen plaatsen en verkopen aan de ontwerpers van nu: studentontwerpers en starters. We willen deze partijen bij elkaar brengen zodat er minder nieuwe grondstoffen gebruikt hoeven worden. Er zijn heel veel verschillende reststromen uit de industrie die potentie hebben om iets te worden, maar nu vanwege het gemak bij het restafval terechtkomen. Het is vaak te duur om de reststromen terug te brengen in de eigen productielijn. Zuur voor de producent, want ze moeten betalen voor de inzameling van restafval.”
“We hopen dat aan de ene kant jonge ontwerpers op een goedkopere manier aan duurzame materialen kunnen komen en aan de andere kant dat het restafval van de producenten wordt gereduceerd.”
De Incubator rollercoaster
“Die twintig weken tijdens de incubator zijn een rollercoaster, je gaat echt van hoge pieken en denken dat je alles exact op de rit hebt, naar diepe dalen en je afvragen of je überhaupt wel op de goede plek zit. Het heeft daarna veel weg van een ontwerpproces, je start heel enthousiast, daarna zwakt het wat af en pas tegen het eind krijg je weer grip op waar je mee bezig bent en krijgt het idee vorm. Ik heb veel gehad aan de gastsprekers: van wat het psychologische effect is van de kleding die je aantrekt tijdens een pitch bij een bedrijf tot welke lichaamshouding je dan het beste kan aannemen. Je hebt iets aan deze tips voor de rest van je leven wat. Ook is er een wereld voor mij opengegaan met sprekers over venture capital, pivoting en startkapitaal. Alles was nieuw voor mij!
Als we dit startup-traject zonder de HvA hadden gedaan, waren veel van deze begrippen onbekend gebleven. Er zijn zoveel resources binnen de HvA op het vlak van ondernemen waar ik het bestaan niet van wist, het zou echt heel goed zijn als hier nog veel meer bekendheid aan wordt gegeven."