Venture Centre
Wanneer er een kans voor de deur staat...
Gepost op: 17 okt 2024 | OndernemerschapDe workshop Opportunity Knocks is ontworpen om deelnemers hun eigen ondernemerscompetenties te laten vergroten door hen te helpen kansen te herkennen en deze te vertalen naar levensvatbare producten of diensten. Wanneer deelnemers deze workshop volgen, volgen ze een zorgvuldig plan dat ontworpen is om hen in diverse teams te laten werken, hun eigen capaciteiten te identificeren en de eerste stappen te zetten naar doelgericht netwerken. Er ligt een sterke nadruk op het ontdekken van persoonlijk potentieel en het werken met wat de deelnemer al heeft, in plaats van wat deze nog moet verkrijgen.
Opportunity Recognition
Door deelnemers te vragen zich te richten op kansen binnen hun eigen context en bereik, verwachten we haalbare oplossingen voor echte problemen. Deze oplossingen kunnen worden geïmplementeerd door deelnemers die hun eigen bedrijf starten, of door deelnemers die binnen bestaande organisaties gaan werken om iets te verbeteren.
We vragen deelnemers een startpunt te hebben. Identificeer wat ze al hebben: vaardigheden, ervaringen en contacten. Vervolgens vragen we hen om met anderen te delen wat er al beschikbaar is, wat ze hebben waargenomen of gehoord in hun omgeving. Door te kijken naar wat er ontbreekt of wat beter kan, verwachten we dat deelnemers een pain identificeren die zo groot is dat er echt een oplossing voor nodig is.
Het herkennen van kansen is een proces, en in deze workshop baseren we dit proces op de Effectuation Approach. In het bijzonder het Bird in Hand-principe, dat inhoudt dat je begint met wat voor handen is en vanuit daar een idee iteratief verder ontwikkelt.
Het waardecreatiepad tijdens de Opportunity Knocks workshop
Deelnemers worden uitgedaagd om gebruik te maken van reeds beschikbare middelen en netwerken om innovatieve ideeën te creëren. De waarde die wordt gecreëerd voor potentiële begunstigden vormt de kern van deze ideeën. Dit traject is vooral effectief voor teams van deelnemers uit verschillende vakgebieden, omdat ze zo hun eigen expertise kunnen inbrengen bij het ontwikkelen van ideeën. Door hen te leren waarde te creëren uit wat ze al hebben, in plaats van zich te richten op wat ze missen, vergroten deelnemers hun ondernemerscompetenties en zelfvertrouwen.
We hebben deze workshop gegeven in het Venture Centre onder de pijler EXPLORE. In het afgelopen jaar hebben we de volgende voordelen voor de deelnemers geïdentificeerd:
-
Ontwikkelt praktische vaardigheden: Deelnemers leren direct toepasbare methoden om problemen te identificeren en kansen te benutten.
- Stimuleert creativiteit: Door gebruik te maken van bestaande bronnen moedigt de workshop creatief denken en innovatieve actie aan.
- Verhoogt het zelfbewustzijn: Deelnemers reflecteren op hun eigen talenten en netwerk, wat hen helpt realistische en uitvoerbare plannen te maken.
- Bouwt vertrouwen op: Deelnemers ervaren dat ze niet eerst alle antwoorden hoeven te hebben, wat drempelverlagend werkt en hen meer actiegericht maakt.
De combinatie van dit alles maakt de Opportunity Knocks workshop een waardevolle eerste stap voor studenten die hun ondernemersvaardigheden willen ontwikkelen, ongeacht hun achtergrond, ervaring of ambities voor de toekomst. Door ondernemende competenties te ontwikkelen, bereiden we studenten voor op een toekomst waarin ze van waarde kunnen zijn voor elke organisatie. Deze vaardigheden, kennis en gedrag zijn waardevol voor elk type organisatie.
Hoe is deze workshop gecreëerd?
De workshop Opportunity Knocks werd gecreëerd om de kloof tussen onderzoeksresultaten en ondernemerschapsonderwijs te overbruggen. Door dit te creëren kregen deelnemers de ruimte om zich verder te verdiepen in hun competenties en om nieuwe ideeën te ontwikkelen.
De workshop is oorspronkelijk ontwikkeld door Ingrid Wakkee en Bart van Grevenhof. Ingrid Wakkee is voormalig lector van het HvA-brede lectoraat Ondernemerschap aan de Hogeschool van Amsterdam en wetenschappelijk directeur van het Centrum voor Economische Transformatie (CET). Bart van Grevenhof, die ten tijde van de ontwikkeling van deze workshop programmamanager en startupcoach was bij Venture Centre's 10K Incubator, heeft ook een belangrijke rol gespeeld in het ontwerp en de implementatie en uitvoering van de workshop.
Nog twee mensen waren betrokken bij de verdere ontwikkeling en het uitbouwen van de workshop tot een structurele pijler van het Venture Centre. JuanFra Alvarado Valenzuela is senior onderzoeker en docent ondernemerschap aan de Hogeschool van Amsterdam. Hij heeft een PhD in Economische Sociologie en is gespecialiseerd in onderwerpen als veerkracht van bedrijven, regeneratieve bedrijfsmodellen en de sociale aspecten van ondernemerschap. Romaike Slikker is verantwoordelijk voor de uitvoering en verbetering van de workshops onder de Venture Centre EXPLORE Entrepreneurship pijler.