Centre of Expertise Urban Vitality
Smart Health and Vitality Lab
Samen op weg naar een toekomst waarin technologie een vanzelfsprekendheid wordt bij studenten en docenten, en bijdraagt aan vitaliteit en gezondheid. Daar zet het Smart Health and Vitality Lab zich onder meer voor in.
Een mooi voorbeeld van het gebruik van data in de zorg is het REACH+ project, waarin voormalige IC-patiënten real-time worden gemonitord tijdens de revalidatie thuis. Een groep COVID-patiënten werden tijdens hun revalidatie dagelijks gemonitord op hun activiteit, hartslag, zuurstof en ervaren vermoeidheid, met behulp van verschillende sensoren (hartslag-, PAM-activiteiten- en saturatiemeter). Dit gebeurde deels automatisch via een verbinding met de eigen smartphone en deels door het invoeren van gegevens. Door de grote hoeveelheid data te presenteren in een overzichtelijk dashboard konden we zorgverleners en patiënten ondersteunen, en de zorg verbeteren. Een volgende stap is om de technologie van Artificiële Intelligentie (AI) toe te voegen, die beslissingen ondersteunt.
Ondersteunen met technologische hulpmiddelen
Met het Smart Health and Vitality Lab ondersteunen we studenten, docenten en onderzoekers bij de snelle technologische ontwikkelingen die ook de vakgebieden van gezondheid, bewegen, sport en voeding aangaan. De COVID-pandemie heeft aangetoond dat er een tekort aan gekwalificeerd personeel is, waardoor zorgverleners meer zorg moeten verlenen met minder mensen. Dit is alleen mogelijk door zorgverleners optimaal te ondersteunen met technologische hulpmiddelen. AI zetten we dan in om de juiste patiënten de juiste zorg te bieden op de juiste plaats. Ook de komende jaren willen we hoogwaardige zorg leveren bij een toenemende vraag als gevolg van de vergrijzing. Als we niet investeren in technologie en AI, leidt dit zeker tot een zorg-infarct.
Om AI in de opleidingen en dicht bij docenten en studenten te brengen, is het van belang dat we goede onderzoeksprojecten opzetten en dat we een infrastructuur hebben om de (big) data op te slaan en te analyseren. Hierbij zoeken we interne samenwerking met de Open Science Support Desk van de HvA, maar ook met het datacenter Sport Data Valley. Om deze ontwikkelingen mogelijk te maken, zijn goede mensen met specifieke kennis nodig (data-scientists) en zoeken we samenwerkingen met partners.