Lectorenplatform Informele Zorg
ProjectNederland telt momenteel ongeveer 5,5 miljoen informele zorgverleners. Door vergrijzing en het groeiende personeelstekort in de zorg neemt de druk op deze groep steeds verder toe. Mantelzorgers combineren zorgtaken vaak met werk, gezinsleven en studie, waardoor 10-15% van hen zich overbelast voelt. Dit verhoogt het risico op gezondheidsklachten, zoals oververmoeidheid, eenzaamheid en depressie, vooral bij mensen met een lagere sociaaleconomische status. Het is daarom essentieel dat lectoren in Nederland de krachten bundelen om meer aandacht te vragen voor de behoeften van informele zorgverleners. Daarnaast kunnen zij bijdragen aan het ontwikkelen van initiatieven die de gezondheid en het welzijn van mantelzorgers ondersteunen en versterken.
Lector Anne Eskes:
We kunnen niet alle vraagstukken tegelijk aanpakken, maar een onderzoeksagenda helpt om prioriteiten te stellen. Uiteraard stellen we deze agenda niet alleen als lectorenplatform op. We betrekken experts met verschillende achtergronden en gebruiken de Delphi-methodiek om onderwerpen te prioriteren. Zo kunnen we samen gericht aan de slag!
Beleidsrapporten benadrukken het belang van een betere balans tussen formele en informele zorg. Zorgorganisaties moeten de rol van mantelzorgers erkennen en samenwerking met hen verbeteren. Dit vereist veranderingen binnen zorgorganisaties en het onderwijs, evenals in het bundelen van (wetenschappelijke) kennis en capaciteit. Daarnaast is het essentieel om de belangrijkste onderzoeksvragen te agenderen en hierop in te spelen.
Doel
Het lectorenplatform richt zich op 3 doelen:
- Het ontwikkelen van een landelijke kennis- en onderzoeksinfrastructuur voor Informele Zorg.
- Het opstellen en agenderen van een gezamenlijke onderzoeksagenda.
- Het innoveren van praktijk- en onderwijs met informele zorgverleners door het implementeren van nieuwe leer- en werkmethoden voor zorg- en welzijnsprofessionals.
Methode
Het projectteam richt zich op het opzetten van een organisatie- en samenwerkingsstructuur en het vergroten van de externe zichtbaarheid van het platform Informele Zorg. Dit platform wordt geleid door de Hanze Hogeschool onder leiding van lector Marie Louise Luttik.
Daarnaast ontwikkelt het projectteam een gezamenlijke kennis- en onderzoekagenda met behulp van de Delphi-methodiek. Deze methode ondersteunt het bereiken van consensus en het prioriteren van onderwerpen. Hiervoor neemt het projectteam vragenlijsten af bij diverse groepen experts, waaronder ervaringsdeskundigen, zorgprofessionals, beleidsmakers en onderwijskundigen.
Resultaten
- Zichtbaar lectorenplatform
- Onderzoeksagenda Informele Zorg
Bijdrage onderwijs en onderzoek
Het lectorenplatform Informele Zorg wordt gekoppeld aan het Kennisplein Informele Zorg. Dit Kennisplein wordt beheerd door het lectoraat Participatie, Zorg en Ondersteuning van de Hogeschool Utrecht, in samenwerking met Movisie en MantelzorgNL.
Het Kennisplein speelt een essentiële rol in het verzamelen en toegankelijk maken van kennis over informele zorg, specifiek gericht op het onderwijs. Het richt zich op studenten en docenten binnen de opleidingen Zorg en Welzijn. Het doel is om de kwaliteit van het onderwijs te verbeteren en de impact op de zorgpraktijk te vergroten.
Team HvA
- Anne Eskes (lectoraat Patiënt- en familieparticipatie in de Klinische Zorg)
- Rick Kwekkeboom (lector Langdurige Zorg en Ondersteuning)
Betrokken hogescholen
Dit platform is een samenwerking tussen de lectoraten zorg en sociaal werk van 6 hogescholen:
- Hanzehogeschool Groningen (penvoerder & projectleider)
- Hogeschool van Amsterdam
- Hogeschool Utrecht
- Hogeschool InHolland
- Christelijke Hogeschool Ede
- Hogeschool Rotterdam
Daarnaast zijn belangrijke landelijke koepelorganisaties en kennisinstellingen op het gebied van informele zorg betrokken, zoals MantelzorgNL, Pharos en Movisie.