Inzet van technologie voor leefstijlcoaches (ITLC)
ProjectE-coaching biedt leefstijlcoaches nieuwe mogelijkheden om cliënten met overgewicht te begeleiden. Toch zetten zij deze manier van coachen nog weinig in. Hoe kunnen leefstijlcoaches meer gebruik maken van e-coaching en wat hebben zij hiervoor nodig? In dit project ontwikkelen onderzoekers een methode en onderwijsmodule voor leefstijlcoaches om e-coaching te integreren in hun dagelijkse werk.
Sinds 2019 kunnen huisartsen patiënten met een verhoogd gewichtsgerelateerd gezondheidsrisico doorverwijzen voor een Gecombineerde Leefstijl Interventie (GLI). Het Zorginstituut Nederland heeft aangegeven dat leefstijlcoaches, diëtisten, fysio- en/of oefentherapeuten een GLI mogen aanbieden mits zij voldoen aan de competenties van de hbo-leefstijlcoach en beschikken over de registratie leefstijlcoach.
Naast individuele face-to-face begeleiding en groepssessies kunnen hbo-geregistreerde leefstijlcoaches e-coaching gebruiken om hun cliënten te begeleiden tijdens een GLI.Uit recent onderzoek blijkt echter dat weinig leefstijlcoaches e-coaching inzetten.
Mogelijke verklaringen:
- Leefstijlcoaches hebben onvoldoende kennis en vaardigheden in e-coaching.
- Leefstijlcoaches vrezen om vervangen te worden door e-coaching.
- E-coaching sluit niet altijd aan op de behoeften van cliënten.
- Cliënten beschikken over onvoldoende digitale vaardigheden voor e-coaching.
Doel
Het ontwikkelen van een methode voor hbo-geregistreerde leefstijlcoaches. Deze methode helpt leefstijlcoaches bij het integreren van e-coaching in het begeleiden van cliënten.
Methode
- In kaart brengen welke gedragsveranderingstechnieken leefstijlcoaches gebruiken in hun werk en tijdens bestaande GLI’s.
- Het gebruik van e-coaching door leefstijlcoaches en hun cliënten onderzoeken. Dit biedt inzicht in de ervaringen, wensen en (ondersteunings)behoeften van leefstijlcoaches en cliënten.
- Aan de hand van de verzamelde gegevens ontwikkelen onderzoekers een methode en onderwijsmodule in co-creatie met leefstijlcoaches.
- Evalueren of de eindproducten leefstijlcoaches helpen om e-coaching toe te passen in hun dagelijkse praktijk. Onderzoekers evalueren ook hoe zij de eindproducten binnen de GLI kunnen integreren.
Verwachte resultaten/producten
- Een methodiek en onderwijsmodule voor (a.s.) hbo-geregistreerde leefstijlcoaches.
- De methodiek ondersteunt hbo-geregistreerde leefstijlcoaches om e-coaching te gebruiken bij het aanbieden van een GLI. Deze methodiek is GLI-specifiek en omvat online en offline gedragsveranderingstechnieken, e-coachoplossingen en een stappenplan voor het gebruik en de implementatie van e-coaching in de praktijk.
Hoe draagt het project bij aan onderwijs/onderzoek/praktijk
- Een methode en onderwijsmodule voor de beroepspraktijk.
- De betrokken HvA-opleidingen Sportkunde, Oefentherapie, Fysiotherapie en Voeding en Diëtetiek kunnen de nieuwe kennis en vaardigheden op het gebied van e-coaching opnemen in hun curriculum. Samen met deze hbo-opleidingen kijkt het projectteam naar gewenste aanpassingen in onderwijsmodules en het aanbieden van nascholing op het gebied van e-coaching.
- Hbo-studenten nemen deel aan het project voor hun afstudeeronderzoek of als minoropdracht.
- Delen van onderzoeksresultaten via wetenschappelijke publicaties en presentaties met de onderzoeksgemeenschap.
Externe partners
- Haagse hogeschool
- InHolland
- BLCN
- Nederlandse Vereniging van Diëtisten
- Cliëntenbelang
- Fitmo
- Gert Jan de Jong
- Huis voor Beweging
- Inzet verschillende leefstijlcoaches in project
- Kenniscentrum Sport
- Lijfstijlcoaches
- Paul Emons
- Robin Health Games
- Team Sportservice
- Visiom
Ontwikkeling eCoachGids
In het RAAK-Publiek project iTLC (inzet van Technologie voor Leefstijlcoaches) hebben de Hogeschool van Amsterdam, Hogeschool Inholland en de Haagse Hogeschool samen met een grote groep kennis- en praktijkpartners onderzoek gedaan naar de vraag: 'Hoe kunnen hbo-geregistreerde leefstijlcoaches gefaciliteerd worden bij de inzet van e-coaching voor de begeleiding van hun cliënten binnen een GLI?'
Als resultaat van het iTLC project is in co-creatie met leefstijlcoaches en cliënten de eCoachGids ontwikkeld. Een online platform voor leefstijlcoaches om de inzet van e-coaching in de begeleiding van cliënten met een gewichtsgerelateerd gezondheidsrisico te ondersteunen.
Het platform is te vinden op www.ecoachgids.nl. Er staan voorbeelden op van e-coaching tools per fase van gedragsverandering, ervaringsverhalen van collega leefstijlcoaches en tips voor de toepassing van e-coaching tools.