The Work Lab

Werken aan Werkdruk

Project

Onderzoeken tonen aan dat meer dan de helft van de hbo-docenten een te hoge werkdruk ervaart, wat tijdens de coronacrisis verder is toegenomen. Dit leidt tot verzuim, psychische klachten en afnemend werkplezier. Met dit project willen we de werkdruk verlagen.

Project Werken aan Werkdruk

Doel

Uit ons onderzoek tijdens de pandemie bleek dat de werkdruk onder docenten hoger was dan bij andere medewerkers, zoals stafmedewerkers. Ons doel is om effectieve maatregelen te identificeren en implementeren die de werkdruk onder hbo-docenten verlagen, en zo een gezondere werkbalans te creëren.

Aanpak

Onderzoek laat zien dat hoge taakeisen, beperkte regelmogelijkheden en gebrek aan steun van collega’s en leidinggevenden werkstressgerelateerde aandoeningen voorspellen (Park, 2007). We experimenteren met drie verschillende pilots die de regelmogelijkheden versterken. Deze actiegerichte onderzoekspilots geven inzicht in hoe werkdrukfactoren zich verhouden tot de regelmogelijkheden van docenten.

In dit onderzoek werken we samen met teams aan een werkdrukaanpak. Teams en teamleden worden ondersteund bij het formuleren van acties en/of maatregelen om de werkdruk te verlagen. Door deze praktijkgerichte aanpak dragen we direct bij aan het verlagen van de werkdruk in de deelnemende opleidingen. De inzichten uit ons onderzoek helpen bij het ontwikkelen van maatregelen die gericht zijn op de regelmogelijkheden, sociale steun en coping-mechanismen van docenten.

Verwachte Resultaten

  • Vermindering van werkdruk bij deelnemende docenten.
  • Concrete handreikingen en tools om werkdruk te verlagen.
  • Eindrapportage met aanbevelingen voor bredere toepassing.

Met deze aanpak streven we naar een gezondere en vitalere werkomgeving voor onze docenten.

Vragen over dit onderzoek?

Heeft u vragen over dit onderzoek of heeft u binnen uw eigen organisatie behoefte aan ondersteuning bij de werkdrukaanpak?

Neem contact op met:

Gepubliceerd door  Centre for Economic Transformation 3 juni 2024

Project Info

Werken aan werkdruk - onderzoeksproject
Startdatum 01 jun 2024
Einddatum 01 jun 2025