Werken aan Werkdruk
ProjectOnderzoek toont aan dat meer dan de helft van de hbo-docenten een te hoge werkdruk ervaart. Dit resulteert in psychische klachten, afnemend werkplezier en langdurig verzuim. Het verlagen van werkdruk is geen eenvoudige opgave. In dit project experimenteren we met drie verschillende aanpakken om maatwerkoplossingen te ontwikkelen.
Uitdaging
Onderzoek tijdens de pandemie toont zorgen van docenten over toekomstige werkdruk. Ander onderzoek bevestigt dit. Werkdruk in hoger onderwijs is hoog. In hoger onderwijs bestaan verschillende opvattingen en maatregelen om werkdruk aan te pakken. Adviezen stellen uiteenlopende werkdruk verlagende maatregelen voor. Voor sommige maatregelen ontbreekt bewijs van effectiviteit. Veel voorstellen hanteren een one-size-fits-all aanpak, terwijl oorzaken van werkdruk kunnen verschillen.
Doel
Het doel van het project is om via drie experimenten op maat gemaakte werkdrukverlagende maatregelen te ontwikkelen voor de deelnemende teams. Door deze maatwerkoplossingen te creëren en implementeren, draagt het project direct bij aan het verlagen van de werkdruk.
Werkwijze
In het project onderzoeken we via drie actiegerichte experimenten welke factoren de werkdruk verhogen en welke regelmogelijkheden docenten hebben ten aanzien van deze factoren. Op basis van deze inzichten ontwikkelen we samen met de teams en teamleden maatregelen en/of acties om de werkdruk te verlagen. Met deze praktijkgerichte aanpak dragen we direct bij aan het verlagen van de werkdruk in de deelnemende teams.
Resultaten
- Vermindering van werkdruk bij deelnemende teams.
- Ondersteunende maatregelen om werkdruk te verlagen.
- Eindrapportage met aanbevelingen voor bredere toepassing.
Vragen over dit onderzoek?
Hebt u vragen over dit onderzoek of hebt u binnen uw eigen organisatie behoefte aan ondersteuning om de werkdruk te verlagen? Neem dan contact met ons op.