The Work Lab

Naar een inclusiever selectieproces

Project

Hoe kunnen we wervings- en selectieprocessen op zo'n manier vormgeven dat ze inclusief zijn? En, wat is inclusief selecteren eigenlijk? Het onderzoek ‘Naar een inclusiever selectieproces’ beantwoordt deze vragen, met als doel de HR-professionals handvatten te bieden die helpen om in- en externe recruitment en selectieprocessen inclusiever te maken.

Uit eerder onderzoek naar skillsbased werven en selecteren blijkt dat de samenstelling van een selectiecommissie effect heeft op de selectie-uitkomsten. Uit het onderzoek blijkt dat vooroordelen over gender, iemands achtergrond en/ of leeftijd een minder grote rol spelen in geanonimiseerde skillsbased sollicitaties.

Inzicht krijgen in mechanismen

Het huidige onderzoek naar wervings- en selectieprocessen richt zich daarom op het selectieproces, de samenstelling van selectiecommissies en in hoeverre verschillende commissiesamenstellingen leiden tot diversiteit in de selectie. Het doel is om inzicht te krijgen in mechanismen die bijdragen aan inclusieve interne en externe werving en selectie van kandidaten. In het streven naar een inclusieve selectie is bewustwording van mogelijke biases en het voorkomen ervan cruciaal.

De tweeledige hoofdvraag die centraal staat in het onderzoek luidt als volgt:

Welke mechanismen in het wervings- en selectieprocessen beïnvloeden de interne en externe werving en selectie van kandidaten, en welke wervings- en selectieprocessen kunnen HR-professionals verbeteren om deze processen te optimaliseren voor meer diversiteit en inclusie?

Planning en werkwijze

Het onderzoek bestaat uit twee delen. In het eerste deel staat de werking van interne en externe recruitment centraal. We interviewen HR-professionals en medewerkers die betrokken zijn bij de werving en selectie.
Het tweede deel bestaat uit een selectie-experiment. Doel hiervan is na te gaan of groepen selecteurs met verschillende kenmerken in verschillende samenstellingen tot dezelfde of verschillende resultaten komen.

In het tweede kwartaal van 2025 worden de eerste bevindingen gedeeld.

Meer weten? Neem contact op!

Gepubliceerd door  Centre for Economic Transformation 27 augustus 2024

Project Info

Startdatum 13 mei 2024
Einddatum 31 jul 2025