Sterk en Stabiel in Beweging

Project

Het projectteam onderzoekt hoe de bewoners en omwonenden van het Menno Simonshuis in Amsterdam Buitenveldert op een duurzame manier gestimuleerd kunnen worden om meer te bewegen in hun eigen omgeving. Het onderzoek richt zich op thema’s zoals lichaamsbeweging, de inrichting van de openbare ruimte, interprofessionele samenwerking en gezond ouder worden.

Een belangrijk onderdeel van het project is de beweegbank: een multifunctionele zitbank die in de openbare ruimte wordt geplaatst. Daarnaast richt het team zich op de ontwikkeling en evaluatie van een valpreventieprogramma voor bewoners en buurtbewoners. Deze initiatieven dragen bij aan het verlagen van de zorgdruk en bevorderen een gezondere samenleving.

Bewegingsarmoede en vergrijzing

Bewegingsarmoede kost Nederland jaarlijks ongeveer € 2,7 miljard aan zorguitgaven, volgens het RIVM. In Amsterdam vergrijst de bevolking in lijn met landelijke trends. De stad heeft momenteel meer dan een half miljoen huishoudens, waarvan 125.000 bewoond worden door 65-plussers. Tegen 2050 stijgt dit aantal naar verwachting tot 190.000. Ook het aantal 85-plussers verdubbelt naar verwachting (bron: Gemeente Amsterdam).

Onderzoeker Jora Broerse:

De lectoraten Sport Management & Sport Business en Fysiotherapie werken nauw samen met praktijkpartners en studenten om een complex praktijkvraagstuk aan te pakken. Deze samenwerking benadrukt de kracht van een gezamenlijke aanpak om innovatieve oplossingen te vinden voor uitdagingen op het gebied van gezondheid en vitaliteit bij ouderen.

Doel

Professionals werken samen tussen verschillende sectoren om de overgang van curatieve naar preventieve zorg te ondersteunen. Dit vereist interdisciplinair werken tussen het zorg- en welzijnsdomein. Het doel van dit onderzoeksproject is om deze interdisciplinaire samenwerking te versterken en ondernemerschap, samen met studenten, te stimuleren.

Daarnaast onderzoekt het projectteam hoe effectief de beweegbank is in het stimuleren van beweging bij ouderen. Hierbij wordt gekeken naar de samenhang tussen orgware, hardware en software. Als deze aspecten goed op elkaar zijn afgestemd, kan dit het langdurig gebruik van de interventie bevorderen.

  • Orgware betreft welke organisaties betrokken zijn en hoe zij samenwerken.
  • Hardware gaat over het product of de interventie zelf en het onderhoud daarvan.
  • Software richt zich op de aangeboden activiteiten.

In het najaar van 2024 wordt de samenwerking geëvalueerd en het meetprotocol getest. Het uiteindelijke doel is om de samenwerking rond de beweegbanken vanaf 2025 verder op te schalen.

Methode

Onderzoekers voeren gestructureerde interviews en verzamelen surveydata onder bewoners van het Menno Simonszhuis en de omliggende buurtbewoners en gebruikers.

Resultaten

  • Duurzame activatie van de beweegbank en de impact op de buurt van het Menno Simonszhuis, waarbij software, orgware en hardware principes op elkaar zijn afgestemd.
  • Ontwikkelen van een protocol om de effectiviteit van een valpreventieprogramma voor 65+’ers te meten.
  • Implementeren en evalueren van een valpreventieprogramma door professionals.

Maatschappelijke impact

Het maatschappelijke resultaat van het project is tweeledig: een hogere beweegparticipatie, vooral onder de primaire doelgroep (bewoners van het woon- en zorgcentrum) en verbeterd interprofessioneel samenwerken.

De maatschappelijke impact kan verder worden uitgebreid door:

  1. Op grotere schaal effectiviteitsmetingen uit te voeren naar de impact van de beweegbank op bewoners in verschillende buurten
  2. De effectiviteit te meten voor het behoud van de functionele mogelijkheden van 65+’ers.
  3. Lokale trekkers beter in staat te stellen om de afstemming tussen orgware, software en hardware te optimaliseren.

Koppeling met onderwijs

Studenten van HvA spelen een actieve rol in het verzamelen van data binnen dit project. Vier studenten van de opleiding Fysiotherapie doen hun afstudeeronderzoek in het kader van dit project en dragen bij aan de ontwikkeling van een meetprotocol voor valpreventie. Daarnaast zijn studenten van de opleiding Sportkunde, met de specialisatie Buurtsportcoach, betrokken bij het verzorgen van trainingen.

Externe partners

  • Sportservice Amsterdam
  • Menno Simonszhuis
  • GGZ Amsterdam
  • Fysiotherapiepraktijk Buitenveldert
  • Ipitup
Gepubliceerd door  Urban Vitality 29 november 2024

Project Info

Startdatum 01 sep 2024
Einddatum 28 feb 2025

Contact

Kristel Lankhorst
Annet Rijksen