PLAYSAFE: Pathways for Longitudinal ACL Injury Risk Assessment in Female Footballers

Project

In de afgelopen 10 jaar groeide het aantal voetbalsters in Nederland van 124.000 naar 169.000. Deze positieve ontwikkeling in sportdeelname kan helaas ook nadelen opleveren voor de gezondheid van voetbalsters wanneer zij een ernstige blessure oplopen. Een voorste kruisbandletsel (VKB-letsel) is zo’n blessure, met zorgwekkende langetermijneffecten op fysiek, mentaal en sociaal vlak. Het projectteam van PLAYSAFE zet nieuwe technologie in om de bewegingskwaliteit van speelsters tijdens trainingen beter te monitoren. Zo hopen zij trainers en begeleiders beter inzicht te geven in welke speelsters een hoger risico hebben op VKB-letsel, zodat zij op tijd kunnen ingrijpen.


Een VKB-blessure ontstaat vaak door een kap- of draaibeweging of bij het landen na een sprong. In veel wetenschappelijk onderzoek worden deze bewegingen nagebootst in een bewegingslab. Hoe een speelster deze bewegingen uitvoert, levert informatie op over het risico op blessures. Het blijkt echter dat voetbalsters vaak anders bewegen in een lab dan op het veld. Tijdens trainingen of wedstrijden letten speelsters namelijk meer op de bal, tegenstanders of het publiek dan op hun eigen bewegingen. Hierdoor schatten screeningstesten in een bewegingslab soms niet goed in hoe groot het risico op VKB-letsel is tijdens echte wedstrijden.

In dit project gebruiken onderzoekers technologie die speelsters monitort in hun bewegingen zonder de training te verstoren. Dit geeft een realistischer beeld van de bewegingskwaliteit en stelt hen in staat om speelsters het hele seizoen te volgen. Het tonen van resultaten in een dynamisch dashboard helpt de begeleidende staf (trainers en therapeuten) om blessurerisico's beter te beoordelen.

Onderzoeker Nils Jongerius:

Er wordt al veel gemonitord in het voetbal om prestaties te verbeteren en blessures te verminderen. Denk aan voeding, mentale gesteldheid en fysiologische parameters, zoals loopafstand en snelheid. Het monitoren van hoe voetbalsters bewegen, wordt nog niet goed gedaan. Terwijl dit heel belangrijk is om blessures te voorkomen. Met dit project willen we dat veranderen.

Doel

Het ontwikkelen van een methodiek en bijpassend dashboard waarmee fysiotherapeuten en trainers/coaches de bewegingskwaliteit van hun speelsters kunnen volgen tijdens het seizoen. Dit helpt hen om het risico op VKB-letsel beter in te schatten en vroegtijdig in te grijpen om mogelijk het risico op blessures te verlagen.

Methode

Tijdens dit project gebruiken onderzoekers innovatieve markerless motion capture-technologie: een combinatie van high-end beeldverwerkingssoftware en kunstmatige intelligentie die beeldmateriaal van speelsters uit verschillende hoeken omzet in een 3D-skeletmodel. Onderzoekers zetten deze technologie in tijdens de trainingen van ongeveer 20 teams binnen het vrouwenvoetbal. Het doel is het analyseren van 'high-risk' bewegingen, zoals richtingsveranderingen en landingen na een sprong, op bewegingskwaliteit.

Speelsters worden gemeten tijdens kleine partijvormen tijdens de reguliere training. Gedurende het seizoen volgen onderzoekers de speelsters en brengen zij de beweegpatronen, en de veranderingen daarvan over tijd, in beeld. Dit gebeurt via een dashboard dat zij in samenspraak met praktijkprofessionals ontwikkelen. Hiermee creëren onderzoekers een tool voor de begeleidende staf om speelsters met een verhoogd risico op een VKB-blessure te identificeren en passende maatregelen te nemen.

Resultaten/producten

  • Een opstelling waarmee de bewegingskwaliteit tijdens trainingen wordt gemonitord zonder het verstoren van de sporters.
  • Het monitoren van de bewegingskwaliteit van een grote groep speelsters tijdens een volledig seizoen.
  • Een dashboard dat de gegevens over bewegingskwaliteit duidelijk weergeeft voor de begeleidende staf.
  • Het integreren van screeningstructuren binnen reguliere trainingen.

Maatschappelijke impact

Het opzetten van een infrastructuur waarmee de begeleidende staf de bewegingskwaliteit van sporters tijdens trainingen kan volgen, vult een belangrijk hiaat in het monitoren van sporters. Hierdoor kunnen onderzoekers praktijkprofessionals effectiever ondersteunen bij het begeleiden van sporters en voorzien ze hen van de benodigde tools om blessurerisico's te verminderen.

Bijdrage aan onderwijs en onderzoek

In de begeleiding van voetbalsters spelen fysiotherapeuten en fysieke trainers een belangrijke rol. Binnen de fysiotherapie groeit de aandacht voor preventie sterk. Dit vereist in een sportomgeving een goede samenwerking tussen trainers en therapeuten. In het (jeugd-)voetbal is de motorische ontwikkeling van spelers van groot belang. Momenteel ontbreken echter betrouwbare tools om de bewegingen van speelsters tijdens wedstrijden te meten. Dit onderzoeksproject bestrijkt beide domeinen en vertaalt de uitkomsten naar het onderwijs in zowel de bachelor Fysiotherapie als de Master Performance, Sport and Health.

Gepubliceerd door  Urban Vitality 26 juni 2024

Project Info

Startdatum 01 nov 2024
Einddatum 31 okt 2026