Critical Care
Jaarlijks belanden circa 80.000 patiënten op de ruim 80 intensive care-afdelingen in Nederland. Ze zijn ernstig ziek, hebben intensieve behandeling nodig en hun vitale functies dreigen uit te vallen.
De meeste IC-patiënten moeten kunstmatig beademd worden omdat zij ondersteuning nodig hebben met ademhalen. Kunstmatige beademing redt veel levens, maar kent helaas ook veel risico’s. Met name IC-patiënten die langer aan de beademing liggen, lopen een groot risico op nadelige effecten van de opname. Hoe zorg je zo goed mogelijk voor deze kwetsbare groep patiënten? Dat onderzoekt lector Frederique Paulus bij het bijzonder lectoraat Critical Care van de HvA en het Amsterdam UMC, locatie AMC.
Het lectoraat Critical Care focust op de verpleegkundige aspecten van zorg en wetenschappelijk onderzoek op de Intensive Care, in het bijzonder de zorg voor en onderzoek bij kunstmatig beademde patiënten. Het lectoraat evalueert oude en nieuwe handelingen in de door IC-verpleegkundigen uitgevoerde luchtwegzorg en kunstmatige beademing. Daarnaast richt het lectoraat zich op de implementatie van bewezen effectieve interventies, maar ook op de de-implementatie van ineffectieve handelingen van luchtwegzorg en kunstmatige beademing.