Onderzoek naar jongeren en zorgschulden

17 sep 2024 10:30 | Urban Education

HvA, UvA en incasso- en gerechtsdeurwaarderskantoor Syncasso starten samen een onderzoeksproject "Jongeren van zorgschulden naar duurzaam betaalgedrag". Het onderzoek, dat loopt van september 2024 tot maart 2025, richt zich op het begrijpen en aanpakken van de toenemende zorgschulden onder jongeren. De organisaties willen daarmee duurzame oplossingen ontwikkelen om deze schuldenproblematiek bij jongeren effectief te bestrijden.

Zorgschulden zijn een groeiend probleem onder jongeren in Nederland. Jongeren die hun zorgpremie niet betalen bouwen vaak meerdere schulden op. Dit kan ernstige gevolgen hebben voor hun toekomst. Deze schulden kunnen leiden tot stress, een verslechterde studievoortgang en langdurige financiële problemen zo bleek ook uit een eerder onderzoek onder HvA-studenten.

Inhoud van het onderzoek

Dit onderzoek, een gezamenlijke inspanning tussen de HvA, UvA en Syncasso, bestaat uit twee onderzoeksfases. In de eerste fase worden de oorzaken van zorgschulden onderzocht en wordt het incassoproces vanuit het perspectief van jongeren in kaart gebracht. De tweede fase richt zich op het ontwikkelen van nieuwe interventies om duurzaam betaalgedrag te stimuleren in samenwerking met jongeren, zorgverzekeraars en andere betrokken partijen.

Inzicht oorzaken zorgschulden

Anna Custers (lector Armoede Interventies en programmaleider bij het Centre of Expertise Urban Education) benadrukt het belang van het project: "Dit onderzoek biedt een unieke kans om samen met jongeren, zorgverzekeraars en deurwaarders oplossingen te ontwikkelen voor een problematiek die steeds urgenter wordt. We streven ernaar om met de resultaten van dit project niet alleen inzicht te geven in de oorzaken van zorgschulden, maar ook concrete handvatten te bieden om jongeren te kunnen helpen financieel gezond op te groeien."

'Buy now, cry later’-mentaliteit jongeren

Michaël Brouwer, CEO bij Syncasso, merkt dat steeds meer jongeren te maken krijgen met zorgschulden. "De veranderende maatschappij, waarbij impulsaankopen, de ‘buy now, cry later’-mentaliteit en de invloed van social media en influencers een grote rol spelen, zorgt ervoor dat jongeren sneller in financiële problemen terechtkomen. Stijgende kosten van levensonderhoud en een onzeker inkomen dragen hier ook aan bij, evenals een gebrek aan financiële kennis. Financiële problemen op jonge leeftijd hebben een grote impact op hun verdere leven. Zorgschulden zijn daarin vaak een eerste waarschuwingssignaal. In samenwerking met de HvA en de UvA voeren we dit onderzoek uit om meer inzicht te krijgen en effectieve interventies te ontwikkelen. Ons doel is om jongeren te ondersteunen op weg naar duurzaam gezond betaalgedrag en daarmee een stabiele financiële toekomst."

Verwachte resultaten

De samenwerking tussen HvA, UvA en Syncasso combineert wetenschappelijke inzichten met operationele expertise om tot oplossingen te komen die daadwerkelijk impact hebben. Een aantal zorgverzekeraars heeft al interesse getoond. De verwachte resultaten van het onderzoek leveren kennis op die leiden tot de ontwikkeling van interventies die bijdragen aan het verminderen van zorgschulden onder jongeren.

Samenwerkingspartners:

Syncasso is een gespecialiseerde creditmanagement- en gerechtsdeurwaardersorganisatie en innovatieve partner voor corporate- en overheidsopdrachtgevers. We geloven in het duurzaam oplossen en voorkomen van betalingsachterstanden door debiteurklanten gebruiksvriendelijke betaaloplossingen te bieden. Met een innovatieve aanpak en focus op samenwerking in de keten zorgen we voor effectieve en maatschappelijk verantwoorde incassoresultaten. We cash. We care.

Het lectoraat Armoede Interventies draagt bij aan het verminderen en voorkomen van armoede van burgers. Als onderzoeksgroep realiseren wij deze missie door beroepskrachten en vrijwilligers, uitvoeringsorganisaties en bedrijven te ondersteunen bij het zo effectief mogelijk helpen van burgers in hun streven naar een grotere financiële zelfredzaamheid en economische zelfstandigheid.

UvA & Connected Minds Lab

Het ontwikkelingspsychologieprogramma van de UvA bestudeert zowel de typische als atypische cognitieve ontwikkeling gedurende de gehele levensloop: van de kindertijd tot de ouderdom.
Het onderzoek naar typische ontwikkeling richt zich op leren, besluitvorming en zelfregulatie en het onderzoek naar atypische ontwikkeling richt zich op onderwerpen zoals verslaving, ADHD, angst en leerstoornissen. Hierbij wordt gekeken naar onderliggende mechanismen, optimale manieren van diagnose en mogelijke interventies.

De focus van het onderzoek van het Connected Minds Lab is op het beslis gedrag van adolescenten en jong volwassenen. Daarbij wordt er niet alleen naar individuele keuzes gekeken maar ook hoe jongeren elkaar beinvloeden in hun keuzes en hoe zij worden beinvloed door sociale media.