Kleine samenleef-projecten verenigt u

Web

Het samenleven tussen groepen in stadswijken is in Nederland een terugkerende grote bron van zorg. Samenleven, sociale cohesie, sociale samenhang, sociale verbondenheid. Het zijn begrippen die in aandachtswijken steevast gepaard gaan met een ongeruste toon. In wijken met veel corporatiewoningen zijn er bijvoorbeeld veel onderlinge spanningen. Ook op landelijk niveau is er onder de bevolking veel zorg over een afnemende onderlinge bindingskracht.

In het denken over de Soft City wordt ‘conviviality’ als een mogelijk antwoord geformuleerd op het ontbreken van burencontact en ‘overbruggende’ bindingskracht in etnisch-diverse stadswijken. Conviviality verwijst naar de capaciteit om samen te kunnen leven met sociaal anderen in contexten van verschil.

In dit artikel van Lex Veldboer in het magazine Platform Stad en Wijk leest u meer over de Soft City ofwel de Zachte Stad.

Referentie Veldboer, L. (2024). Kleine samenleef-projecten verenigt u. Web publication or website, Lectorenplatform stad en wijk.
Gepubliceerd door  Kenniscentrum Maatschappij en Recht 1 juni 2024