Samen naar een snelle energietransitie (Nationale Learning Community Systeemintegratie)
Samen kennis ontwikkelen en delen voor een snelle energietransitie en slimme afstemming van de onderdelen in het energiesysteem
ProjectDe Nationale Learning Community Systeemintegratie brengt bedrijven, overheden, onderzoekers en studenten samen om te werken aan slimme oplossingen voor een nieuw energiesysteem, gebaseerd op hernieuwbare energie. Deelnemers werken en leren in teams aan problemen en onderzoeksvragen en delen hun kennis en ervaring met een breed publiek. Ook de Hogeschool van Amsterdam (HvA) werkt hieraan mee.
Veranderingen door de energietransitie
De energietransitie brengt de komende decennia grote veranderingen met zich mee. Zo worden fossiele brandstoffen langzaam vervangen door duurzame alternatieven, zoals wind- en zonne-energie. Dit zijn energiebronnen die afhankelijk zijn van de weersomstandigheden en seizoenen. Daarnaast zal de vraag naar energie veranderen, komen er nieuwe spelers bij op de energiemarkt en zullen grenzen tussen energieleveranciers vervagen.
Op alle schaalniveaus worden energiesystemen met elkaar verbonden: van woningen en wijken, tot regio’s, landen en werelddelen. Betrouwbaarheid, leveringszekerheid, veiligheid, efficiëntie, toegankelijkheid en betaalbaarheid zijn hierbij cruciaal. De uitdaging is tot een integraal energiesysteem te komen waarin al deze aspecten zijn meegenomen. Dat kan alleen met inzet van professionals die kennis hebben over de verschillende elementen in het systeem en de samenhang ertussen.
Nationale Learning Community Systeemintegratie
De projectpartners van de Nationale Learning Community Systeemintegratie hebben samen een model ontwikkeld voor hoe Learning Communities er in de praktijk uit kunnen zien. In het model staan dialoog en ontmoeting centraal. Bijvoorbeeld via wereldcafés, lezingen en excursies. Deelnemers werken aan vier hoofdthema’s: data inzetten voor het modelleren van energiesystemen, flexibiliteit, conversie en Multi-Commodity Energy Systems.
Voor elk van de vier hoofdthema's ontwikkelen multidisciplinaire Learning Community-teams samen kennis. Dit gebeurt samen met partners uit het werkveld binnen projecten en fieldlabs. Daarnaast biedt de Learning Community Systeemintegratie via een expertiseplatform leerpaden aan voor na- en bijscholing rond systeemintegratie en de vier deelthema’s.
Human Capital Agenda en onderwijs
Kwaliteiten als systeemdenken en interdisciplinair samenwerken worden de komende jaren steeds belangrijker. Via de Learning Community Systeemintegratie komt hier structureel aandacht voor binnen de basisopleidingen (mbo/hbo) en in bijscholingsactiviteiten, met praktijkvraagstukken als uitgangspunt.
Studenten van de faculteit Techniek van de Hogeschool van Amsterdam kunnen stage lopen of een afstudeerproject doen binnen de Learning Community Systeemintegratie. Dit kan bijvoorbeeld via het Sustainable Energy Lab, en via lopende onderzoeksprojecten of samenwerkingsverbanden met praktijkpartners als Vattenfall. Praktijk- en onderzoekscasussen worden ingebracht in onder meer de minoren Energiepositieve Stad, Data Science en de Power Minor in samenwerking met de Hogeschool Arnhem Nijmegen. Studenten van onder meer de opleidingen Wiskunde, Werktuigbouwkunde, Elektrotechniek, Technische Bedrijfskunde, Logistiek kunnen zo kennismaken met vraagstukken rond systeemintegratie en de energietransitie.
Zes kennisinstellingen werken samen
De Nationale Learning Community Systeemintegratie wordt, in opdracht van de Topsector Energie, getrokken door zes kennisinstellingen: de Hogeschool van Amsterdam, de HAN University of Applied Sciences in samenwerking met Saxxion, Hanzehogeschool Groningen en TU Delft|the Green Village in samenwerking met de Haagse Hogeschool.
Projecten, fieldlabs, opleidingsmodules
Via onderstaande links is te zien waar de Learning Community Systeemintegratie aan werkt:
- https://thegreenvillage.org/learning-community
- Verbinden en Versterken (han.nl)
- https://www.en-tran-ce.org/proeftuin/
- www.flexpower020.nl
- HAN W@TTS
- https://www.tudelft.nl/en/flexinet
- https://thegreenvillage.org/24-7-energy-lab/
- www.evdata.nl
- www.han.nl/opleidingen/cursus/power-minor/
- Kies op maat - Data Science
Contact
Alle deelnemende kennisinstellingen werken aan het realiseren van leer-, werk- en samenwerkingsovereenkomsten met partners uit het werkveld: zowel regionaal als nationaal. Netbeheerders, energiebedrijven, gemeenten en andere stakeholders op nationaal, regionaal en lokaal niveau zijn van harte welkom om zich aan te sluiten bij de Learning Community Systeemintegratie. Wil je je aansluiten of meer weten over de mogelijkheden, dan kun je contact opnemen met een van onderstaande contactpersonen:
- Hogeschool van Amsterdam – Simone Maase – s.j.f.m.maase@hva.nl – 06 2115 6292
- Hogeschool Arnhem Nijmegen – Paul Sistermans - Paul.Sistermans@han.nl - 06-30046843
- TU Delft | the Green Village - Pauline van der Vorm - p.a.h.vandervorm@tudelft.nl -06-48275549
- Hanzehogeschool Groningen – Ans Assies - j.h.assies-kroon@pl.hanze.nl - 06-53548765
Perspectief
Voor een breder perspectief op Learning Communities in relatie tot de energietransitie, en wat meedoen aan een Learning Community voor jou kan betekenen, verwijzen we naar deze video van de Topsector Energie.