Co-creating Responsive Urban Spaces (Co-ReUS)

Hoe kunnen we de openbare ruimte real time laten aanpassen op gebruikers van de ArenA Boulevard?

Project

Onze steden worden steeds drukker. Dit zorgt voor een enorme verdichting van de stad en druk op de openbare ruimte. Naast de traditionele ruimtelijke oplossingen op gebouw- en straatniveau, biedt het opkomende veld van interactieve technologie nieuw middelen voor het ontwerp en de activering van de publieke ruimte. Hoe kunnen we die het beste toepassen in het ruimtelijk ontwerp? Dat heeft de Hogeschool van Amsterdam (HvA) onderzocht in het project Co-ReUS.

In Co-ReUS stond de openbare ruimte centraal. Die gaat over meer dan verkeer alleen. Het is de plek waar de ‘sociale stad’ gemaakt wordt. Hier komt men elkaar tegen, ontstaat stedelijke vitaliteit, identiteit en onderlinge betrokkenheid.

Aanpassen aan gebruikers

Een responsieve openbare ruimte past zich met behulp van interactieve technologieën aan gebruikers en situaties aan. De kwaliteit van de plek als publiek domein wordt hierdoor versterkt. Maar de vertaling van responsieve technologieën naar het ruimtelijk ontwerp staat nog in de kinderschoenen. Wat zijn de mogelijkheden van responsieve technologieën om vanuit het ruimtelijk ontwerp bij te dragen aan de versterking van publieke ruimtes? Die vraag is onderzocht in het project.

Handboek Responsieve publieke ruimte

De uitkomsten zijn verwerkt in een handboek. Hierin wordt stapsgewijs uiteen gezet hoe ontwerpers publieke ruimtes responsief kunnen maken - en wat opdrachtgevers kunnen verwachten en vragen. De aanpak is voorstelbaar gemaakt met een roadmap, 65 best practices, een design canvas en co-creatie processtrategie. Met het handboek ontsluiten we de kansen en uitdagingen voor de praktijk, voor docenten en voor de studenten als toekomstige professionals.

Media Architectuur Biënnale 2020

Mede naar aanleiding van Co-ReUs hebben Martijn de Waal en Frank Suurenbroek de Media Architectuur Biennale georganiseerd in november 2020 in Amsterdam.

Partners en financiering

Dit project is mogelijk gemaakt dankzij een subsidie van Regieorgaan SIA. Voor het onderzoek is een consortium van 23 organisaties samengesteld, bestaande uit architectuur- en stedenbouwbureaus, interaction designers en de organisaties rondom de ArenA Boulevard. Aan de co-creatiesessies en het project werkten ook de gemeente Amsterdam, BNSP, UvA en TU/d mee, evenals vele studenten vanuit drie HvA faculteiten.

Lectoraten Bouwtransformatie, Play and Civic Media, Crossmedia, Urban Analytics en Sensorlab

In afspiegeling van de praktijkvraag is het onderzoek interdisciplinair opgezet. Naast het lectoraat Bouwtransformatie waren ook de lectoraten Play and Civic Media (Martijn de Waal), lectoraat Crossmedia (Harry van Vliet) en lectoraat Urban Analytics (Nanda Piersma) en het sensorlab betrokken.

Gepubliceerd door  Kenniscentrum Techniek 18 september 2024

Project Info

Publicatie Co-ReUS
Startdatum 01 sep 2016
Einddatum 15 apr 2019