Digitaal Forensisch Onderzoek

Wat vertellen digitale sporen, bijvoorbeeld op een mobiele telefoon, over de fysieke activiteiten die hebben plaatsgevonden? Die vraag staat centraal bij het lectoraat Digitaal Forensisch Onderzoek van de Hogeschool van Amsterdam (HvA). Het onderzoek levert informatie en methoden die helpen om digitale sporen te interpreteren die gerelateerd zijn aan fysieke activiteiten.

Interpreteren van digitale sporen

Het interpreteren van digitale sporen afkomstig uit bijvoorbeeld mobiele telefoons en smartwatches kan een uitdagend en complex proces zijn. Hoe meer betrouwbare methoden de politie en andere partijen in de strafrechtketen hierbij tot hun beschikking krijgen, hoe beter.

Moderne digitale apparaten, zoals mobiele telefoons of smartwatches, bevatten een schat aan informatie die iets vertellen over wat iemand gedaan heeft. De kunst is de informatie die er is te ontsluiten en op de juiste manier te interpreteren.

Analysemethoden voor de strafrechtketen

Het lectoraat Digitaal Forensisch onderzoek legt hiervoor een basis. Dit gebeurt bijvoorbeeld met analysemethoden die helpen om met digitale sporen een tijdlijn van gebeurtenissen rond een misdrijf op te stellen. Deze analysemethoden kunnen van belang zijn bij het opstellen van scenario’s in strafzaken en bij de interpretatie van digitale sporen. Hiermee kunnen partijen in de strafrechtketen - van politie tot openbaar ministerie en rechterlijke macht - op basis van digitale sporen onderbouwde uitspraken over activiteiten doen.

Over de lector

Jan Peter van Zandwijk is sind eind 2024 bijzonder lector Digitaal Forensisch Onderzoek bij de Hogeschool van Amsterdam. Hij werkt aan de interpretatie van digitale sporen en de bewijswaarde die deze sporen kunnen hebben in strafzaken. Daarnaast werkt hij sinds 2011 bij het Nederlands Forensisch Instituut als forensisch wetenschapper bij de divisie Digitale en Biometrisch Sporen.

Onderwijs

Het onderzoek van het lectoraat Digitaal Forensisch Onderzoek sluit aan bij het onderwijs in de studierichtingen Biomedische Technologie en Forensisch onderzoek van de HvA. Zo worden studenten via de Community of Practice Data2activity betrokken bij het onderzoek. Ze doen bijvoorbeeld experimenten met digitale devices en analyseren de sporen die hierop achterblijven.

Daarnaast heeft het lectoraat voor studenten van de minor ’Van bit naar bewijs’ een module over een fictieve moordzaak ontwikkeld: kloppen de digitale sporen met het scenario dat een verdachte vertelt? Daarnaast kunnen studenten afstuderen op een digitaal onderwerp binnen het lectoraat of bij het NFI.

Partners

Het onderzoek wordt uitgevoerd door de lector. Dit gebeurt in samenwerking met docent-onderzoekers van de lectoraten Forensisch Onderzoek en Dynamiek van Forensische Sporen van de HvA, en het Nederlands Forensisch Instituut. Het lectoraat werkt ook samen met de Universiteit van Amsterdam.

Gepubliceerd door  Kenniscentrum Techniek 15 januari 2025

  J.P. van Zandwijk (Jan Peter)

Bijzonder lector Digitaal Forensisch Onderzoek

j.p.van.zandwijk@hva.nl
Bekijk profiel