Digital Production Research Group

Hoe kunnen geavanceerde ontwerp- en productiemethoden - ook wel ‘digitale productie’ genoemd - helpen om maatschappelijke vraagstukken te adresseren? Die vraag staat centraal in de onderzoekslijn Digital Production, onderdeel van het lectoraat Circulair Ontwerpen en Ondernemen. Thuisbasis is het Robotlab.

Wereldwijd gebruiken we elke dag een enorme hoeveelheid grondstoffen, zoals olie, gas, metalen en hout. De vraag naar grondstoffen neemt alleen maar toe, maar ondertussen gooien we elke dag materialen weg die nog prima bruikbaar zijn. In de onderzoekslijn Digital Production wordt onderzocht hoe we dit kunnen voorkomen en afgedankte materialen een tweede leven kunnen geven. Het multidisciplinaire team bestaat uit architecten, industrieel ontwerpers, werktuigbouwkundigen en experts in mechatronica & robotica en IT.

Productie op maat

Het werken met circulaire materialen vraagt om een nieuwe manier van ontwerpen en produceren. Materialen uit restromen komen namelijk niet in vaste hoeveelheden, afmetingen of kwaliteit. Daardoor vormt het ontwerp van een product niet langer de basis, maar het beschikbare materiaal. Het maken van producten op basis van reststromen vereist dus een flexibel ontwerpproces en maatwerk, in plaats van massaproductie met homogene materialen op basis van één standaard ontwerp.

Daarom werkt de onderzoekslijn Digital Production aan de benodigde gereedschappen en fabricageprocessen, zoals ontwerptools, op maat gemaakte robots en de realisatie van fabrieksachtige opstellingen. Hierbij worden de nieuwste technologieën ingezet, zoals 3D-scannen, sensoring, machine vision en kunstmatige intelligentie.

Tastbare prototypes

Veel projecten gaan over het ontwikkelen van nieuwe toepassingen voor circulaire materialen, zoals afval- en resthout. In de projecten worden ontwerp- en productietechnieken onderzocht die, eenmaal opgeschaald en geïmplementeerd, een bijdrage kunnen leveren aan circulaire transities. Het team ontwerpt en maakt concrete prototypes en installaties met deze materialen. Deze conversation pieces helpen het gesprek op gang te brengen tussen bedrijven, overheid en andere partijen over circulariteit en duurzaam ontwerp.

Over de associate lector

Marta Malé-Alemany is Associate lector Digital Production. Ze is gespecialiseerd in de relatie en integratie tussen design en digitale productietechnologieën. Ze is afgestudeerd aan ETSAB-UPC (Barcelona 1996), heeft een Master Degree in Advanced Architectural Design van Columbia University (New York, 1997) en een PhD van ESTAB-UPC (Barcelona, 2016). Haar proefschrift onderzoekt het potentieel van grootschalige Additive Manufacturing-technologieën om het ontwerp en de bouw van gebouwen te innoveren.

Onderwijs

Binnen de onderzoekslijn Digital Production wordt sterk ingezet op het verbinden van onderwijs, onderzoek en de praktijk. In het onderzoek wordt dan ook veel samengewerkt met studenten van binnen en buiten de HvA, van allerlei achtergronden en opleidingsniveaus. Van Built Environment en Engineering tot Technische Informatica, Communication & Media Design en het Hout- en Meubileringscollege. In het Robotlab kunnen de studenten volop kunnen experimenteren en ervaren hoe het is om te werken met geavanceerde technologie (learning-by-doing). Samen met onderzoekers en praktijkpartners werken zij aan maatschappelijke vraagstukken, zoals de circulaire transitie.

Partners

Het onderzoek wordt ondersteund door technische partners en een breed netwerk van publieke en private projectpartners. Partners variëren van kennisinstellingen en overheid tot woningcorporaties, de houtindustrie, horeca, ontwerpbureaus en smart industry. Bekijk hier de volledige lijst.

Gepubliceerd door  Kenniscentrum Techniek 8 oktober 2024

  dr. M. Malé-Alemany (Marta)

Associate lector Digital Production

Tel: 0621155101
m.male-alemany@hva.nl
Bekijk profiel