Lokale Actie naar Systeemverandering voor Sport en Bewegen

Project

Het project PASS richt zich op de professionalisering en opschaling van lokale initiatieven naar landelijke systeemveranderingen binnen sport en bewegen. Het doel is om door middel van living labs, lerende netwerken en methodologische professionalisering duurzame maatschappelijke waarde te creëren.

Het PASS-project staat voor ‘Professionalisering om een sprong te maken van lokale Actie naar Systeemverandering voor Sport en bewegen’. Dit project is onderdeel van de SPRONG MOOI regeling van het Nationaal Regieorgaan SIA. Dit project richt zich op de ontwikkeling van een robuuste onderzoeksinfrastructuur voor sport en bewegen door middel van lokaal kleinschalig onderzoek in living labs en het opschalen van deze kennis naar landelijke systeemveranderingen. Binnen het project wordt gewerkt aan verschillende 'wicked problems' zoals integrale samenwerking, techniek & data, en een veilig sportklimaat. Door routines en aanpakken uit diverse beleidsdomeinen samen te brengen, wordt er gewerkt aan transities en de borging van maatschappelijke waarde in beleidsinitiatieven.

Maatschappelijke doorwerking

Het PASS-project beoogt een significante maatschappelijke impact door de bevordering van een gezonder en actiever leven voor iedereen. Door het versterken van de verbindingen tussen beleidsdomeinen en het creëren van duurzame sport- en beweeginfrastructuren, wordt een breed scala aan maatschappelijke problemen aangepakt, van gezondheidszorg tot sociale cohesie.

Doel project

Het project streeft naar het oprichten van een (inter)nationaal erkende onderzoeksgroep met expertise in het combineren van actiegerichte en discipline-overstijgende methodieken. De resultaten zullen gepresenteerd worden in de vorm van publicaties, inventarisaties en infographics.

Aanpak:Het versterken van de praktijkgerichte onderzoeksinfrastructuur rondom sport en bewegen door lokaal, kleinschalig en bottom-up kennis te ontwikkelen, te implementeren en deze op te schalen naar landelijke beleidsmatige systeemveranderingen.

  • WP 1: Programma ontwikkeling
  • WP 2: Living labs en lerende netwerken
  • WP 3: Methodologieën en professionalisering
  • WP 4: Systematische veranderingen en transities

Rol lectoraat Doorwerking praktijkgericht Onderzoek

Alle hogescholen in Nederland gebruiken het BKO-protocol om de impact en doorwerking van hun onderzoek te meten. Dit protocol helpt om op een systematische manier de kwaliteit en invloed van praktijkgericht onderzoek te beoordelen. Het BKO-protocol richt zich op de impact van onderzoeksresultaten en niet op projecten die werken aan het verbeteren van de onderzoek infrastructuur. Daarom is er behoefte aan een specifiek impactkader voor de SPRONG-groep “PASS”. Lector Harry van Vliet en onderzoek Pim Klamer van het lectoraat Doorwerking Praktijkgericht Onderzoek ondersteunen dit project in de ontwikkeling en het bewerkstellen van doorwerking vanuit het PASS project.

Link met het onderwijs

Het project werkt nauw samen met studenten en docenten van HBO, WO en MBO. Deze samenwerking bevordert niet alleen de onderzoeksvaardigheden van de studenten, maar zorgt er ook voor dat nieuwe inzichten en methodieken direct in het onderwijs geïmplementeerd worden.

Partners

  • Hogeschool van Amsterdam (Lectoraat Bewegen in en om School & Lectoraat Doorwerking Praktijkgericht Onderzoek)
  • Hogeschool Windesheim
  • Hanzehogeschool
  • De Haagse Hogeschool
  • Hogeschool Inholland
  • HZ University of Applied Sciences
  • Fontys Hogeschool University of Applied Sciences
  • 46 regionale en landelijke consortiumpartners.
Gepubliceerd door  Kenniscentrum FDMCI 7 juni 2024

Project Info

Startdatum 01 feb 2024
Einddatum 31 jan 2028

Contact

Pim Klamer