Quantum Sensing voor ondergrondse infrastructuur

Nieuwe technologie biedt inzicht in ondergrondse leidingen

Project

Een groot deel van de Nederlandse infrastructuur, zoals gas-, water- en elektriciteitsleidingen, bevindt zich ondergronds. Na decennia van werkzaamheden door verschillende partijen is het zicht op deze infrastructuur vervaagd, wat leidt tot aanzienlijke problemen bij graafwerkzaamheden. Onvoorziene schade aan leidingen en kabels brengt niet alleen hoge kosten met zich mee, maar vertraagt ook projecten en legt een zware druk op schaars technisch personeel.

Dit project richt zich op het gebruik van quantum sensing technologie om de ondergrondse infrastructuur in Nederland, zoals gas- en waterleidingen, efficiënt en nauwkeurig in kaart te brengen. Het bijzonder lectoraat Applied Quantum Computing van de Hogeschool van Amsterdam (HvA) speelt een belangrijke rol in de ontwikkeling van deze technologie, die grote voordelen biedt voor bedrijven zoals Alliander.

Snel en nauwkeurig beeld van ondergrondse leidingen

Quantum sensing maakt gebruik van principes uit de kwantummechanica om uiterst gevoelige metingen uit te voeren. Dit project heeft tot doel ondergrondse leidingen sneller en nauwkeuriger in kaart te brengen, iets wat essentieel is in de context van de energietransitie. Het onderzoek wordt geleid door Marten Teitsma van het bijzonder lectoraat Applied Quantum Computing, dat een KIEM High Tech-subsidie heeft ontvangen om deze technologie verder te ontwikkelen en toe te passen.

"Door de ongekende precisie biedt Quantum sensing heel veel mogelijkheden. Soms liggen die voor de hand, zoals in dit project. Andere mogelijkheden zullen we pas in de toekomst leren kennen. Nu al belooft het ons in staat te stellen om sneller, veiliger en met meer precisie te werken aan de ondergrondse infrastructuur, wat een directe impact zal hebben op de efficiëntie van projecten binnen de energietransitie." – aldus Marten Teitsma, lector Applied Quantum Computing.

Voorkomen van schade aan leidingen

Quantum sensing draagt bij aan het efficiënter en veiliger uitvoeren van ondergrondse werkzaamheden, met name in de energiesector. Het voorkomen van onvoorziene schade aan leidingen bespaart kosten en ontlast technisch personeel. Dit is cruciaal in een tijd waarin de vraag naar infrastructuuronderhoud toeneemt als gevolg van de energietransitie.

Het project streeft ernaar een werkbare oplossing te ontwikkelen die kan worden toegepast door bedrijven zoals Alliander, om de ondergrondse infrastructuur sneller en nauwkeuriger in kaart te brengen. De resultaten zullen worden gepubliceerd in de vorm van onderzoeksrapporten, en mogelijk worden ondersteund door visuele hulpmiddelen zoals infographics.

Dit project biedt studenten van de Hogeschool van Amsterdam unieke mogelijkheden om betrokken te zijn bij baanbrekend onderzoek op het gebied van quantum technologie. Door middel van praktijkgericht onderzoek kunnen studenten ervaring opdoen met de ontwikkeling en toepassing van nieuwe technologieën in de energiesector.

Partners: Het project wordt uitgevoerd in samenwerking met verschillende partners, waaronder:

  • Alliander
  • High Tech Alliance
  • Port of Amsterdam

Voor onderzoekers biedt het project de mogelijkheid om nieuwe quantumtechnieken in de praktijk te testen en te valideren. Voor het onderwijs biedt het de kans om studenten ervaring op te laten doen met het toepassen van geavanceerde technologieën in een maatschappelijk relevante context. Gebruikers profiteren van nauwkeurigere en veiligere methoden om de ondergrondse infrastructuur in kaart te brengen, wat leidt tot kostenbesparing en efficiëntere processen.

Dit project sluit naadloos aan bij het onderzoeksprogramma van het lectoraat Applied Quantum Computing, dat zich richt op het toepassen van quantum technologie in praktische toepassingen met maatschappelijke impact, zoals infrastructuurbeheer en de energietransitie.

Financiering:

Het project wordt ondersteund door de KIEM High Tech-subsidie.

Gepubliceerd door  Kenniscentrum FDMCI 8 oktober 2024

Project Info

Startdatum 03 okt 2024
Einddatum 31 aug 2025

Contact