Quantum Sensing biedt oplossing voor ondergrondse infrastructuur
19 sep 2024 06:47 | Kenniscentrum FDMCIEen groot deel van de Nederlandse infrastructuur, zoals gas-, water- en elektriciteitsleidingen, bevindt zich ondergronds. Na decennia van werkzaamheden door verschillende partijen is het zicht op deze infrastructuur vervaagd, wat leidt tot aanzienlijke problemen bij graafwerkzaamheden. Onvoorziene schade aan leidingen en kabels brengt niet alleen hoge kosten met zich mee, maar vertraagt ook projecten en legt een zware druk op schaars technisch personeel.
Bijvoorbeeld het energiebedrijf Alliander voert jaarlijks zo’n 10.000 opgravingen uit, maar met de komst van de energietransitie zal dit aantal oplopen naar 100.000 per jaar. Wanneer deze tijd door nieuwe technologieën zoals quantum sensing gehalveerd kan worden, kan dit bedrijven miljoenen euro’s per jaar besparen.
Het bijzonder lectoraat Applied Quantum Computing van de Hogeschool van Amsterdam (HvA), onder leiding van lector Marten Teitsma, onderzoekt hoe quantum sensing kan bijdragen aan het oplossen van dit probleem. Deze opkomende technologie, die gebruikmaakt van de principes van kwantummechanica om uiterst gevoelige metingen te doen, kan een doorbraak betekenen voor het efficiënt in kaart brengen van de ondergrondse infrastructuur. Hiervoor heeft het lectoraat een KIEM High Tech-subsidie ontvangen. Deze subsidie biedt niet alleen de mogelijkheid om quantum sensing verder te ontwikkelen, maar ook om deze baanbrekende technologie toe te passen in de praktijk, met als doel de ondergrondse infrastructuur nauwkeurig en snel in kaart te brengen.
"Door de ongekende precisie biedt Quantum sensing heel veel mogelijkheden. Soms liggen die voor de hand, als in dit project. En andere mogelijkheden zullen we pas in de toekomst leren kennen. Nu al belooft het ons in staat te stellen om sneller, veiliger en met meer precisie te werken bij het werken aan de ondergrondse infrastructuur, wat een directe impact zal hebben op de efficiëntie van projecten binnen de energietransitie." – Marten Teitsma, lector Applied Quantum Computing.
Met de verwachte groei van ondergrondse werkzaamheden en de toenemende vraag naar precisie en snelheid, lijkt quantum sensing de oplossing om de uitdagingen van de Nederlandse ondergrondse infrastructuur het hoofd te bieden.