Expo: Al die amsterdamse mensen

FLOOR x Gemeente Amsterdam Stadsarchief

Evenement

FLOOR toont een aantal beelden van de fototentoonstelling ‘Al die Amsterdamse mensen’. Bij de selectie is gekeken naar thema’s die vandaag de dag nog steeds relevant zijn voor studenten en jongeren in Amsterdam. Daarnaast tonen sommige foto’s juist weer hele duidelijke contrasten met het Amsterdam van nu.

Ed van der Elsken - Vrouw en kind op de fiets, Amsterdam (1973-1975)

📆 Woensdag 16 oktober 2024 tot en met vrijdag 24 januari 2025
⏱️ Elke werkdag tussen 10.00 - 17.00 uur
📍FLOOR | Wibautstraat 3B – Amsterdam
💰 Gratis toegang
♿️ Rolstoelvriendelijk
🤝 FLOOR x Gemeente Amsterdam Stadsarchief

Ed van der Elsken –Twee punkers in de Leidsestraat (1979)

In 1975 viert Amsterdam haar 700ste verjaardag. De hoofdstad ondergaat grote veranderingen, waarbij de basis wordt gelegd voor het Amsterdam dat we vandaag kennen. In deze periode groeit én krimpt de stad tegelijkertijd.

Aan de ene kant wordt de stad groter. De stad wordt vernieuwd door buurten op te knappen of nieuwe wijken te bouwen zoals de Bijlmermeer. Met de komst van voornamelijk Marokkaanse en Turkse gastarbeiders, en de postkoloniale migratie uit Suriname en de Antillen wordt Amsterdam nog diverser. Schiphol wordt een symbolische plaats van aankomst voor nieuwe Nederlanders. Amsterdammers werken steeds vaker in een kantoortuin, in plaats van in een fabriek of werkplaats. In de strijd om gelijke rechten laten vrouwen- en LHBTQI- emancipatiebewegingen van zich horen.

Aan de andere kant wordt de stad ook kleiner. Verouderde arbeiderswijken worden gesloopt. Bewoners zien hun vertrouwde buurt verdwijnen en protesteren tegen de al te radicale vernieuwingen. Het tekort aan goede, betaalbare woningen is gigantisch, en de krakersbeweging wordt steeds zichtbaarder. Middenklassengezinnen vertrekken naar andere steden zoals Purmerend en Almere. Ook de economie verandert. De ambachten en de industrie verdwijnen uit de stad. Fabrieken sluiten en als in 1980 een economische crisis uitbreekt, is de werkloosheid ongekend hoog.

Fotografen als Ata Kandó, Koen Wessing, Maya Pejić en Ed van der Elsken leggen belangrijke momenten vast, die worden bewaard in de fotocollectie van het Stadsarchief. Toch blijft veel onbelicht: vrouwen zijn zowel voor als achter de camera in de minderheid. De komst van nieuwe Amsterdammers wordt vastgelegd, maar zelden vanuit de gemeenschappen zelf. En ook is de queer-community opvallend weinig in beeld gebracht.

Daarom is deze tentoonstelling samengesteld door een groep creatieve makers, denkers en (foto)historici die zich richten op hoe geschiedenis wordt verteld, bewaard en getoond. Ze wezen op hiaten en nieuwe kansen. Samen creëerden zij een tentoonstelling waarin ruimte is voor al deze verhalen als essentieel onderdeel van de geschiedenis van Amsterdam.

De volledige tentoonstelling is tot en met 26 januari te bezichtigen in het Stadsarchief Amsterdam, Vijzelstraat 32. Gratis toegang op vertoon van je studentenpas.

https://www.amsterdam.nl/stadsarchief/agenda/adam/

Gepubliceerd door  FLOOR 19 november 2024

Datum

Startdatum 19 dec 2024
Einddatum 24 jan 2025

Tijd

10:00 uur

Locatie

FLOOR

Wibautstraat 3b

1091 GH Amsterdam

020 595 4955