(T)Huis in de toekomst

Woning en welzijn in een opwarmend klimaat

Symposium

Klimaatverandering heeft een grote impact op onze leefomgeving, ons welzijn en onze gezondheid. Zo hebben we in 2050 bijna twee keer zoveel tropische dagen als nu. Oververhitting van onze woningen zal daarom een steeds groter probleem worden. Dit symposium focust zich op ons thuis in deze toekomst: de woning. Hoe beïnvloedt een opwarmend klimaat de temperatuur in onze woningen? Welk effect heeft dit op onze gezondheid en wat kunnen wij doen om onze woningen koel te houden?

Tijdens het symposium zullen onderzoekers en experts uit het werkveld vertellen over de oorzaken en oplossingen voor hitte in woningen op drie schaalniveaus:

  • Gebied: welk effect hebben het stedelijk klimaat en de inrichting van de publieke ruimte op hitte in de woning?
  • Gebouw: welke woningen zijn het meest kwetsbaar voor oververhitting en hoe ontwerp je een koele woning?
  • Gebruiker: wat kunnen gebruikers zelf doen om de woning koel te houden en welk effect heeft hitte op hun gezondheid en welzijn?

Het symposium wordt gezamenlijk georganiseerd door Centre of Expertise City Net Zero van de Hogeschool van Amsterdam en de vereniging ISIAQ-NL: the International Society of Indoor Air Quality and Climate.

Het symposium is gratis, maar aanmelden is verplicht voor deelname.

Programma

Tijd

Onderdeel

Sessie

Sprekers

12:00

Optionele labtour (inschrijven verplicht!)

In kleinere groepjes bezoeken we de volgende labs in het Jakoba Mulderhuis (Faculteit Techniek): het Stedelijke Ontwerplab, Energielab, Robotlab, Maintenance lab en Sensorlab

13:00

Inloop

13:30

Opening

Samuel de Vries (ISIAQ) & Jonne Klaver (HvA)

Gebied

Scenario’s voor klimaatverandering - interpretatie en visualisatie van hitte indicatoren

Janette Bessembinder (HvA/KNMI)

Hitte in de stad - Het urban heat island effect en de inrichting van de publieke ruimte

Jeroen Kluck (HvA)

Zijn we klaar voor het klimaat van morgen?

Jeroen Kluck (HvA) & Harm Valk (Nieman), Boris Kingma (TNO) & Janette Bessembinder (HvA/KNMI)

14:30

Gebouw

Op welke manier kunnen ontwerpers bijdragen aan koele woningen? Hitte in relatie tot het ontwerp van de woning en het gedrag van de bewoner.

Froukje de Vries (HvA)

Machiel Spaan (M3H architecten)

Pieter Nuiten (W/E adviseurs)

Hitte labels en normering voor bestaande en nieuwe woningen

Jeroen Kluck (HvA)

Harm Valk (Nieman)

Een inschatting van de energievraag van airco’s en van de koelbehoefte in relatie tot de energietransitie.

Nabil Tanouti (Gemeente Amsterdam)

Vera Rovers (TNO)

15:15

BREAK

15:40

Gebruiker

Lekker warm of gevaarlijk heet? Hitte in relatie tot de gezondheid en het gedrag van bewoners

Moniek Zuurbier (GGD)

Boris Kingma (TNO)

Hoe kunnen we bewoners in en om het huis ondersteunen voorafgaand en tijdens een hittegolf?

Femke van de Ven (GGD)

Lex Veldboer (HvA)

Hoe warm worden onze woningen en hoe houd je als bewoner de woning koel?

Piet Jacobs (TNO) & Esther Peerlings (WUR)

16:30

Afsluiting

Samuel de Vries (ISIAQ) & Jonne Klaver (HvA)

16:45

Borrel

Omschrijvingen sessies - onderdelen Gebouw en Gebruiker

Hittebestendige woningen

Sprekers: Froukje de Vries (HvA), Machiel Spaan (M3H architecten), Pieter Nuiten (W/E adviseurs)

Het Nederlandse klimaat verandert, de zomers worden intenser, maar de Nederlandse bouwcultuur is nog niet ingericht op een toekomstig warmer klimaat. Op welke manier kunnen ontwerpers bijdragen aan een koele woning voor haar bewoners in een toekomst warmer klimaat? Tijdens deze sessie worden inzichten over hittebestendig ontwerpen gedeeld vanuit onderzoek, bouwpraktijk en regelgeving.

Hitte labels en normering voor bestaande en nieuwe woningen

Sprekers: Jeroen Kluck (HvA) en Harm Valk (Nieman)

Hitte in woningen kan problematisch zijn. De TOjuli-methodiek om te beoordelen woningen te vaak te heet worden is lekker eenvoudig, maar geeft lang niet altijd het juiste inzicht. In deze workshop, nodigen Harm Valk (betrokken bij de ontwikkeling van TOjuli-methodiek) en Jeroen Kluck (betrokken bij de ontwikkeling van een hittelabel) jullie uit mee te denken over hoe we hitte in de woning kunnen duiden. Welke informatie is nodig, welke situaties vinden we eigenlijk te heet, hoe houden we rekening met het stedelijk hitte-eilandeffect en met de klimaatverandering. Moeten we scherpere normen stellen voor gebouwen voor kwetsbare mensen? En misschien heeft u zelf ook nog wel vragen.

Een inschatting van de energievraag van airco’s en van de koelbehoefte in relatie tot de energietransitie

Sprekers: Nabil Tanouti (Gemeente Amsterdam) & Vera Rovers (TNO)

Voor Amsterdam is een inschatting gemaakt van de omvang en spreiding van de koelbehoefte. Er is gekeken naar de inzet van passieve maatregelen als zonwering en (nacht)spuien, waar dit mogelijk beperkt wordt en waar dus (aanvullende) inzet van actieve maatregelen nodig zijn. Hierbij zijn raakvlakken met de warmtetransitie verkend om integrale thermische energiesystemen te realiseren.

Lekker warm of gevaarlijk heet? Hitte in relatie tot de gezondheid en het gedrag van bewoners.

Sprekers: Boris Kingma (TNO) en Moniek Zuurbier (GGD)

Deze sessie gaat in op het effect van hitte op kwetsbare inwoners. Boris Kingma (TNO) gaat in op bestaande raamwerken die we kunnen gebruiken om in te schatten wanneer hitte een probleem wordt en voor wie. Daarnaast is er aandacht voor nieuwe ontwikkelingen zoals Hittekracht en Hittefit in samenwerking met KNMI, RIVM, Radboud UMC en VU Amsterdam. Moniek Zuurbier (GGD’en in Gelderland en Overijssel) gaat in op de beleving van hitte en op het gedrag van (kwetsbare) inwoners. Zij presenteert het belevingsonderzoek dat is uitgevoerd samen met de Hogeschool van Amsterdam en wat verder bekend is over het gedrag van (kwetsbare) inwoners.

Hoe kunnen we bewoners in en om het huis ondersteunen voorafgaand en tijdens een hittegolf?

Sprekers: Lex Veldboer (HvA) en Femke van de Ven (GGD)

Hittegolven brengen gezondheidsrisico’s met zich mee, in het bijzonder voor zelfstandig wonende ouderen, chronisch zieken, mensen met een fysieke of verstandelijke beperking. Tijdens deze sessie zoomen we in op het thema hitte in en rondom de woning; wat weten we over de gevolgen van een hittegolf voor deze groepen in hun woning? Welke mogelijkheden in de woonomgeving hebben deze bewoners om verkoeling te zoeken? Welke belemmeringen zijn er en hoe kunnen zij hierbij geholpen worden? Na twee korte presentaties vanuit zorg- en welzijnsperspectief gaan we samen met de deelnemers in discussie over dit thema.

Hoe warm worden onze woningen en hoe houd je als bewoner de woning koel?

Sprekers: Esther Peerlings (WUR) & Piet Jacobs (TNO)

Hoe warm wordt het in onze woningen? Hoe reageert de binnentemperatuur op de buitentemperatuur? Kunnen we de binnentemperatuur snel en goedkoop modelleren voor de komende dagen? En wat zegt dit ons over het effect van eventueel te nemen maatregelen? In haar promotie onderzoek verkent Esther Peerlings (WUR) deze vragen. Daarvoor heeft ze weerstations in de woon- en slaapkamer van 100 woningen in Amsterdam geplaatst, en de bewoners kunnen hun metingen terugzien en real-time volgen in een app. Piet Jacobs (TNO) neemt ons mee in welk effect dergelijke metingen op het gedrag van bewoners hebben aan de hand van een concrete casus. De Cool Down Coach is momenteel in zeven woningen geïnstalleerd: sensoren in combinatie met een klein display die de gebruiker informeert over de temperatuur en het optimale gedrag.

Gepubliceerd door  City Net Zero 25 juni 2024

Datum

Startdatum 04 jul

Tijd

13:00 - 18:00 uur