Logo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpaginaLogo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpagina

Vragen over switchen

Onze studenten zijn blij dat ze de stap naar het onderwijs zetten, maar omscholen gaat ook vaak samen met vragen. Logisch, het is een hele stap. De meeste vragen gaan over deze 6 onderwerpen:

1: Hoe is de werk-leefbalans?

Je combineert al een verantwoordelijke baan, een sport, je hobby's, tijd voor je vrienden, gezin of zorg voor een familielid. Past een studie daar nog wel bij? 

Ellen en Mirjam zijn heel blij met hun stap

'Mirjam: ik ben 1 dag minder gaan werken en heb een studielening aangevraagd.' - Deeltijdopleiding leraar Duits

Bilan gaat zelfs door voor een tweede bevoegdheid

'Wat het voor mij makkelijker maakte: het hele gezin werkte mee.' - Deeltijdopleiding leraar Biologie + Wiskunde

2: Hoe doe ik het financieel?

Als carrièreswitcher laat je vaak een goede baan achter je. Daarnaast heb je nu misschien een hypotheek of een gezin om voor te zorgen. Dan wil je natuurlijk wel weten wat je straks gaat verdienen en hoe je je financiën tijdens je opleiding kunt regelen.

Tip 1: Maak je eigen salarisvergelijking
Lerarensalarissen zijn beter dan veel mensen denken. Hou rekening met je groei en ontwikkeling en tel ook de secundaire arbeidsvoorwaarden mee. 

Wat verdien ik als leraar basisonderwijs (po)?
(opent in nieuw venster)
Wat verdien ik als leraar voortgezet onderwijs?
(opent in nieuw venster)
Wat verdien ik als leraar in het mbo?
(opent in nieuw venster)

Tip 2: Maak gebruik van financiële ondersteuning
Je kunt je deeltijdstudie of cursus (deels) financieren met:

Tegemoetkomingen en subsidies leraren
(opent in nieuw venster)

Tip 3: Onderzoek een betaald traject
Misschien kom je in aanmerking voor het Zij-instroom In Beroep traject, dan sta je vanaf dag 1 betaald voor de klas. Bovendien betaalt de school je opleiding met een subsidie van de overheid. Check de toelatingseisen op de opleidingspagina's:

ZIB-traject basisonderwijs
ZIB-traject eerstegraads leraar

3: Wat zijn de loopbaanmogelijkheden?

 Je kunt je loopbaan uitbouwen en jezelf blijven ontwikkelen. Combineer het vak met andere taken of rollen. Of volg aanvullende cursussen in je vakgebied. Een aantal voorbeelden op een rij:

Leraar basisonderwijsLeraar voortgezet onderwijsLeraar
Ontwikkel je van beginner naar expertOntwikkel je van beginner naar expert. Ontwikkel bijvoorbeeld lesmateriaal of een leerlijn.Ontwikkel je van beginner naar expert
Switch van school en specialisatieSwitch van school en vak of haal een dubbele bevoegdheid.Switch van school en specialisatie
Combineer functies of geef les naast je eigen bedrijf (hybride loopbaan)Combineer functies of geef les naast je eigen bedrijf (hybride loopbaan)Combineer functies of geef les naast je eigen bedrijf (hybride loopbaan)
Combineer taken of rollen, zoals begeleider, coach, coördinator of onderzoeker.Combineer taken of rollen, zoals mentor of decaan, coach of onderzoeksdocent.Combineert taken of rollen, zoals mentor of BPV-begeleider en coach en motiveer jongeren bij hun studie, stages en praktijkopdrachten.
Groei door naar bijvoorbeeld bouwcoördinator of (adjunct-) directeur.Groei door naar team- of afdelingsleider of conrector.Groei door naar team- of afdelingsleider of coördinator.
Wel in de school, maar niet meer voor de klas? Werk als intern begeleider of sluit je aan bij een regionaal of landelijke projectgroep, zoals curriculum.nl of een beroepsvereniging, zoals het Lerarencollectief.Wel in de school, maar niet meer voor de klas? Werk als intern begeleider of sluit je aan bij een vakvereniging.Kies voor bijscholing, zoals een bachelor- of masteropleiding of een cursus, zoals curriculum ontwerp, daltonleraar of coach in het onderwijs.

4: Hoe is studeren op latere leeftijd?

Bij de HvA verwelkomen we studenten van alle leeftijden, van twintig- tot veertigplussers. Dus maak je geen zorgen over je studievaardigheden, je leeftijd is vaak juist een troef, omdat:

  • Je waardevolle levens- en werkervaring hebt. Hierdoor plaats je de lesstof makkelijker in een breder perspectief en leg je verbanden met je eigen ervaringen. 
  • Je bewust kiest voor studeren. Hierdoor heb je vaak meer zelfdiscipline en dat leidt tot een betere aanpak.
  • Er is vaak minder druk om een diploma te halen, je studeert uit interesse. Daardoor neem je lesstof beter op.  

5: Welke kwalificaties zijn nodig?

Ook zonder formele onderwijservaring is je vorige werkervaring goud waard als leraar. Vaardigheden in communicatie, leiderschap en omgaan met mensen helpen je een band op te bouwen met leerlingen. Je brengt kennis beter over en maakt een inclusieve leeromgeving. Je passie en kennis inspireren en motiveren je leerlingen, en je persoonlijkheid en creativiteit maken het verschil.

6: Past het onderwijs bij mij?

Zoek je meer zingeving, een nieuwe uitdaging, of kom je door een reorganisatie in het onderwijs terecht? Een carrièreswitch vraagt moed en doorzettingsvermogen. Twijfel je of onderwijs bij je past? Zet dan eerst een kleine stap:

  1. Doe een zelftest. Op Voion staat een goede laagdrempelige test met een uitgebreide rapportage(opent in nieuw venster). Je betaalt er een klein bedrag voor.
  2. Loop een dag mee op een school. Veel scholen staan voor meelopers open. Zoek er een in je buurt via:
  3. Praat met andere carrièreswitchers in je omgeving.