Wereld van Gezondheid en Welzijn
Klaar voor een volgende stap na je havo, vwo of mbo? Denk eens aan Gezondheid en Welzijn. Ontdek hbo-opleidingen, beroepen en afstudeerrichtingen.
Heel veelzijdig
Je helpt mensen op veel verschillende manieren. Max stimuleert ouderen tot bewegen met zijn serie sportlessen. Susan helpt haar cliënt weer zelfstandig eten. Eline geeft na chemo belangrijk voedingsadvies op maat. Houdaifa brengt mensen samen met sport. Benieuwd naar deze en andere inspirerende verhalen?
Zoveel banen heeft Gezondheid en Welzijn
Goed nieuws voor jou, er zijn veel banen, waardoor jij het verschil kunt maken! Doordat we langer leven zijn er meer mensen die zorg nodig hebben. De armoede neemt toe en er zijn ook meer mensen die zich niet kunnen redden in de maatschappij. Deze mensen hebben jou nodig om mee te kunnen blijven doen:
- Diëtisten
Je helpt mensen met voedingsadvies voor een gezonder leven. Specialiseer je in bijvoorbeeld sportvoeding, kindervoeding of voeding bij ziekten zoals diabetes of hartproblemen. Je kunt o.a. aan de slag in ziekenhuizen, je eigen praktijk of bij mensen thuis en draagt bij aan een gezondere levensstijl.
- Fysio, oefen en ergotherapeuten
Weer soepel bewegen na een blessure? Minder rugpijn door een betere houding? Zelf weer kunnen koken na een operatie? Als fysio-, oefen- of ergotherapeut help je mensen daarbij. Je kunt aan de slag in het ziekenhuis, op school, in je eigen praktijk of bij mensen thuis en helpt bij herstel, het voorkomen van klachten en zelfstandigheid.
- Sociaal werker
Je helpt mensen om zelf keuzes te maken, zich fijn te voelen, thuis en in hun buurt. Je signaleert kansen en problemen. Je zet je in voor mensen die complexe en langdurige zorg nodig hebben. Je ondersteunt, activeert en beschermt jongeren en kinderen. Een sociaal werker werkt o.a. bij buurthuizen, bij ouderen-, gehandicapten- of jeugdzorg.
- Verpleegkundigen
Je zorgt voor onze gezondheid samen met artsen en zorgteams. Of je nu werkt op de spoedeisende hulp, geriatrie, kinderverpleegkunde of in een van de andere vele specialisaties. In ziekenhuizen en verpleeghuizen zet je je in voor vlekkeloze behandelingen, nazorg en voorzorg en draag je bij aan innovatie en onderzoek. In zieken- of verpleeghuizen, in de wijk of binnen een kliniek.
Waarom Gezondheid en Welzijn studeren?
- Je doet betekenisvol werk: Je zorgt en helpt mensen beter te worden en/of zich goed te voelen. Je activeert mensen om mee te doen in de samenleving en regie te nemen over hun eigen leven. Je draagt zo bij aan een volwaardig bestaan voor iedereen.
- Je blijft leren en groeien terwijl je werkt. Tijdens je opleiding is er veel aandacht voor persoonlijke en professionele groei.
- Je kunt je specialiseren, een team leiden, een eigen praktijk starten, onderzoek doen, anderen lesgeven of begeleiden. Er zijn veel carrièremogelijkheden.
- Je werkt veel samen met andere specialisten en professionals.
- Het voelt goed om anderen te helpen en gewaardeerd te worden voor wat je doet.
Veelgestelde vragen
Een hbo-opleiding kiezen is spannend en leuk. Je wil weten wat je opties zijn en je hebt vast vragen. Onze studenten en oud-studenten zijn heel blij met hun keuze voor Gezondheid en Welzijn. Zij wilden weten:
- Vragen
- Hoe is de werk-privé balans?
Je moet flexibel zijn, omdat anderen op je rekenen. Bij sommige functies horen avond- of weekenddiensten, maar zeker niet bij alle. Soms kun je zelf je rooster bepalen. - Wat zijn de carrièremogelijkheden?
Die zijn er genoeg: van direct cliënt- of patiëntcontact en (medisch) onderzoek tot management, beleidsvorming en innovatie. Bovendien zijn er veel specialisaties. - Is het salaris goed?
Startsalarissen zijn goed, tijdens avond- en weekenddiensten komt daar een onregelmatigheidstoeslag bij. Ook krijg je een extra bijdrage als je complexe doelgroepen helpt, zoals mensen met ernstige gezondheidsproblemen of gedragsproblemen. - Past Gezondheid en Welzijn bij mij?
Je kunt meerdere stappen nemen om te ontdekken of Gezondheid en Welzijn wat voor je is.
- Hoe is de werk-privé balans?