Logo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpaginaLogo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpagina

Wonen in Amsterdam

Als je in Amsterdam of omgeving wilt komen wonen, is het niet makkelijk om woonruimte te vinden. Maar niet onmogelijk. Hoe pak je het aan?

Waar moet ik zoeken?

  • WoningNet(opent in nieuw venster) verdeelt sociale huurwoningen van woningbouwcorporaties in Amsterdam en omstreken. Vaak zijn er (jaren)lange wachtlijsten, dus hoe eerder je ingeschreven staat hoe beter. Je kunt je inschrijven vanaf je 18e.  
  • De Amsterdamse woningbouwcoöperaties zoals Lieven De Key, Ymere, en DUWO bieden ook woonruimte aan. Deze kun je allemaal vinden via Studentenwoningweb(opent in nieuw venster)en Room.nl(opent in nieuw venster). Dit zijn platforms voor studentenwoningen in onder andere de stadsregio Amsterdam. Vanaf je 16e jaar kun je je hier inschrijven. Er is wel een wachttijd van ca. 2-3 jaar. Dus ook hier geldt: hoe eerder je je inschrijft, hoe beter. 
  • Gemeente Amsterdam(opent in nieuw venster) geeft ook tips over het zoeken naar een woning. 

Vergroot je kansen door ook in de regio te kijken: 

Studentenwoningen Amstelcampus

Als student aan de HvA heb je voorrang op studentenwoningen op de Amstelcampus, de campus van de HvA in Amsterdam Oost. Studenten kunnen voor de duur van de studie een campuscontract krijgen. De huurprijzen per maand liggen tussen de € 650-711. Ben je 23 jaar of ouder dan kun je onder bepaalde voorwaarden ook in aanmerking komen voor huurtoeslag. Woonstichting Lieven De Key verhuurt de woningen via studentenwoningweb.nl(opent in nieuw venster) op basis van inschrijfduur en campusvoorrang. Let op: Er is een lange wachtlijst. Doordat hier campuscontracten uitgegeven worden, komen er maar mondjesmaat woningen vrij. Wil je voor een studentenwoning in aanmerking komen, schrijf je dan zo snel mogelijk in bij studentenwoningweb(opent in nieuw venster) om wachttijd op te bouwen.

De Amstelcampus is verspreid over verschillende straten en heeft  zo'n 275 studentenwoningen. Het zijn zelfstandige woningen met een eigen woon/slaapkamer, badkamer en keuken. Op Studentenwoningweb kun je (nadat je je hebt ingeschreven) op de woningen reageren met onderstaande straatnamen: 

  • Van Musschenbroekstraat
  • Tilanusstraat
  • Eerste Boerhaavestraat
  • Tweede Boerhaavestraat

Woonruimte vinden wanneer je een functiebeperking hebt

Heb je een functiebeperking en heb je behoefte aan een woning die is aangepast op jouw behoeftes? Er zijn verschillende organisaties die je kunnen helpen bij het vinden van een woning die bij je past. 

Formele zaken

Bij het huren van een kamer moet je je op dat adres inschrijven bij het GBA (gemeentelijke basis administratie). Studiefinanciering (IB-groep) controleert bij het GBA of je echt uitwonend bent. Bij het huren bij particulieren kan dit soms problemen geven. 

Als je in een zelfstandige woning woont (met eigen keuken en badkamer) kun je onder bepaalde voorwaarden huurtoeslag aanvragen. Je kunt geen huurtoeslag aanvragen as je niet ingeschreven staat op je woonadres. 

Voor het huren van een zelfstandige woning heb je bijna altijd een huisvestigingsvergunning van de gemeente nodig. Dit geldt niet voor studenteneenheden (zelfstandig of onzelfstandig).

Nog meer tips

  • In de privésector is de gemiddelde kamerprijs tegenwoordig € 950 per maand. Daarnaast wordt vrijwel altijd een borg gevraagd (meestal een maand huur) en moet je de eerste maand huur vooruit betalen. Bereid je dus voor op een flink startbedrag.
  • Je kunt zelf actief op zoek gaan naar een woning op internet, bijvoorbeeld via marktplaats of social media.
  • Je kunt voor je laten zoeken door een makelaar of een bemiddelingsbureaus. Houd wel rekening met hoge bemiddelingskosten en check of het bureau betrouwbaar is.
  • De meeste Amsterdamse studenten vinden 'via via' een kamer. Ken je al iemand in Amsterdam die op kamers woont? Informeer eens of er een kamer vrij komt. Ken je nog geen mensen? Sluit je aan bij bijvoorbeeld een studie- of sportvereniging.
  • De ASVA geeft algemene informatie over het huren van een kamer in Amsterdam en kan optreden als bemiddelaar tussen studenten en verhuurders. Ze bieden ook richtlijnen over waar op te letten bij het bekijken van een kamer. Bezoek hun webpagina(opent in nieuw venster) voor meer informatie.
  • Juni, juli, augustus en september zijn piekmaanden. Probeer buiten deze maanden te zoeken, dan is je kans groter op het vinden van een kamer.
  • Focus je niet teveel op de binnenstad of binnenring van Amsterdam. Kijk ook in omringende gemeenten zoals Amstelveen, Diemen, Duivendrecht, Zaandam en Haarlem. 

Wat zijn jouw rechten als huurder?