Financiën
Studenten die een hbo-opleiding doen, betalen collegegeld en hebben in veel gevallen recht op studiefinanciering.
Collegegeld
De hoogte van het collegegeld wordt ieder jaar door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap vastgesteld.
Studenten die aan de eisen voldoen die het Ministerie stelt, betalen collegegeld. Studenten die niet aan de eisen voldoen, betalen instellingsgeld.
Op pagina 'collegegeld' staan de eisen waaraan je als student moet voldoen. Ook staat op de pagina de collegegeldmeter. Hiermee kun je berekenen wat de hoogte van je collegegeld is.
Studeer je in deeltijd?
Ben je al aan het werk en ga je in deeltijd studeren. Bekijk dan of je in aanmerking kunt komen voor subsidie, een beurs of een tegemoetkomingsregeling.
Studiefinanciering
Als je nog niet eerder een mbo, hbo of universitaire opleiding hebt gedaan, kun je studiefinanciering krijgen.
Je moet zelf studiefinanciering aanvragen bij Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO)(opent in nieuw venster). Studiefinanciering bestaat uit een studievoorschot. Dit is een lening en moet na de studie worden terugbetaald. De hoogte van het te lenen bedrag bepaal je zelf.
Aanvullende beurs of toelage
In het geval dat je ouders niet kunnen bijdragen aan de studiekosten vanwege bijvoorbeeld een laag inkomen, kom je mogelijk in aanmerking voor een aanvullende beurs of toelage. Of jij hiervoor in aanmerking komt, lees je op de site van DUO(opent in nieuw venster).
Wat kost studeren?
Bij studeren komt op financieel gebied veel kijken: de kosten van de opleiding (collegegeld), studiefinanciering, eventueel een lening bij DUO en wie weet ga je wel op jezelf wonen. Om goed rond te komen moet je weten wat je te wachten staat. Kijk op de website van het Nibud(opent in nieuw venster) om een indruk te krijgen hoe duur studeren is. Wil je oefenen met financiën en studeren? Bekijk dan de website watkoststuderen.nl(opent in nieuw venster) gemaakt door de Erasmus Universiteit.
Handige sites
- Op hogeronderwijstoegankelijk.nl(opent in nieuw venster) vind je een overzicht van landelijke regelingen waar jij misschien recht op hebt.
- Vind je het lastig om overzicht te krijgen op geldzaken? Wil je je inkomsten en uitgaven op een rijtje krijgen? Of heb je schulden? Kijk dan eens bij Grip op je Money(opent in nieuw venster). Je vindt er informatie en je kunt een afspraak maken om samen met een vrijwilliger je geldzaken op orde te krijgen.