Studeren en topsport
Ben jij een topsporter en wil je bij ons studeren? Dat kan met de Topsportregeling! Dankzij extra ondersteuning kun jij je sportcarrière combineren met een opleiding aan de HvA.
Wat houdt topsportbegeleiding in?
Topsportbegeleiding houdt in dat je ondersteuning krijgt bij de combinatie topsport en studie. Denk aan extra studiebegeleiding bij het plannen van je studie- en trainingsschema, de mogelijkheid voor toetsen op afstand, voorkeur aangeven voor roostertijden of hulp bij de eventuele aanvraag voor financiële compensatie voor studievertraging vanwege een duale carrière. Let op, de aangeboden faciliteiten verschillen per opleiding. De topsportcoördinator van de faculteit waar je gaat studeren, brengt je hierover op de hoogte.
Voorwaarden voor Topsportondersteuning
Je komt in aanmerking voor ondersteuning als je voldoet aan één of meer van de volgende criteria:
- Je hebt een A-, B-, High Potential-, Internationaal Talent-, Nationaal Talent- of Beloftestatus van het NOC*NSF, zoals geregistreerd in het NOC*NSF-register.
- Je beoefent een sport op het niveau van erkende finales van Europese Kampioenschappen, Wereldkampioenschappen of de Olympische Spelen, binnen een sport die vermeld staat op de meest recente Lijst Topsport en Internationale Wedstrijdsportdisciplines van het NOC*NSF.
- Je maakt deel uit van een extra TeamNL-programma bij Topsport Amsterdam / TeamNL Centra.
- Je bent voetballer in het eerste team van een eredivisieclub of het hoogste team in de eerste divisie, of voetbalster in het hoogste team van de eredivisie.
- Bekijk hier de Topsportregeling.
Aanvragen Topsportstatus
Je krijgt de topsportstatus toegekend voor maximaal één studiejaar en je moet deze elk jaar opnieuw aanvragen.
- Aanvragen voor studiejaar 2024-2025 dien je in via het onderstaande digitale aanvraagformulier.
- Aanvragen voor studiejaar 2025-2026 zijn mogelijk vanaf 1 juni. Eerder ingediende aanvragen worden niet in behandeling genomen.
Je ontvangt per e-mail bericht of je in aanmerking komt voor een topsportstatus. Houd rekening met een behandeltijd van 30 dagen.
Intakegesprek
Kom je in aanmerking voor een topsportstatus? Dan nodigt de topsportcoördinator je uit voor een intakegesprek. Tijdens deze intake bespreken we de topsportstatus, hoe je de combinatie van studie en topsport optimaal kunt vormgeven, en mogelijke knelpunten.
De intake richt zich zowel op de korte termijn (je eerste studiejaar) als op de lange termijn. We bespreken hoe je sportieve carrière zich verhoudt tot je studieloopbaan en of er toekomstige ontwikkelingen zijn die invloed kunnen hebben op je studie.
Na het intakegesprek
Als de topsportcoördinator tijdens de intake goedkeuring verleent voor de topsportstatus, ontvang je per e-mail de officiële bevestiging van je topsportstatus.
Faciliteiten
Wat houdt topsportbegeleiding in? Bijvoorbeeld:
- extra studiebegeleiding bij het plannen van je studie- en trainingsschema;
- de mogelijkheid om toetsen op afstand te maken;
- de optie om voorkeuren voor roostertijden aan te geven;
- en hulp bij de aanvraag voor financiële compensatie bij studievertraging door je duale carrière.
Let op: de beschikbare faciliteiten verschillen per opleiding. De topsportcoördinator van de faculteit waar je gaat studeren, informeert je hierover.
Financiële tegemoetkoming
Als topsporter kun je in aanmerking komen voor financiële ondersteuning, zoals vastgelegd in het Studentenstatuut. Wil je hiervan gebruik maken? Neem dan contact op met de studentendecaan.
Hoe combineer je een topsportcarrière met een studie op de hogeschool?
Xena, Sanna, Lindsay, Melvin, Bregje en Noortje stonden op de Olympische Spelen, en Zoe en Julia bijna! Lees hoe zij zich hebben voorbereid en hoe ze topsport en een opleiding combineren.