Logo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpaginaLogo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpagina

Welke opleidingsvormen kun jij kiezen?

Met je mbo 4-diploma heb je bij de Hogeschool van Amsterdam toegang tot iedere vierjarige bacheloropleiding. Maar je kunt ook kiezen voor een tweejarige Associate degree-opleiding. Bij veel opleidingen kun je kiezen of je deze in voltijd of in deeltijd wilt doen. Jouw keuze hangt af van jouw wensen en doelen.

Bachelor of Associate degree?

Een bacheloropleiding is een vierjarige opleiding. Tijdens de opleiding ben je zowel theoretisch als praktisch onderzoekend bezig. Je werkt in projectgroepen, maar moet ook regelmatig zelfstandig werken.

Lees meer over de bacheloropleidingen

Een Associate degree-opleiding is een tweejarige opleiding. Tijdens de opleiding ben je vooral praktisch bezig. Je werkt vaak aan opdrachten van organisaties in en rond Amsterdam. Je krijgt veel begeleiding en werkt en leert meestal in groepsverband.

Lees meer over de Associate degree-opleidingen

Voltijd of deeltijd?

Bij veel opleidingen kun je kiezen of je de opleiding in voltijd of deeltijd gaat doen.

Voltijd

  • Gemiddeld ben je 40 uur per week met je opleiding bezig.
  • Veel lesdagen waarbij docenten uitleg geven.
  • Samen met andere studenten werk je in projectgroepen.
  • Daarnaast studeer je zelfstandig thuis.

Deeltijd

  • Weinig lesdagen, dus je doet veel zelfstandig thuis of op je werkplek.
  • Bij veel deeltijdopleidingen is een relevante werkplek een vereiste. 
  • Het aantal uur dat je per week aan je opleiding besteedt is afhankelijk van je kennis, ervaring en studietempo.

Toelatingseisen

Studenten voor de deur van de HvA

Met je mbo 4-diploma heb je toegang tot alle hbo-opleidingen van de HvA. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat alle hbo-opleidingen ook bij jou passen. Als je een administratieve mbo-opleiding hebt gedaan, kan een technische hbo-opleiding erg pittig zijn. Je hebt dus toegang tot alle opleidingen, maar het is goed om uit te zoeken welke eigenschappen, kwaliteiten en kennis nodig zijn voor de opleiding. 

Bij iedere opleiding staat aangegeven wat de toelatingseisen zijn. Deze gelden weliswaar voor havo- en vwo-profielen, maar je kunt hier vaak al zien welke vakken door de opleiding belangrijk gevonden worden. 

Heb je een vak niet gevolgd maar wil je toch de opleiding doen? Dan is het een goed idee om dat vak bij te spijkeren. Je volgt dan voorafgaand aan de start van de opleiding lessen bij de HvA, die je afrondt met een toets. 

Lees meer over de bijspijkercursussen