Informatie voor havisten
Doorstuderen na je havo aan het hbo is een logische stap. Toch zal je heel wat zaken tegenkomen die anders zijn dan je gewend bent. Om de overstap van de havo naar het hbo zo soepel mogelijk te laten verlopen, zetten we er een aantal op een rij.
Waarom kiezen voor het hbo?
- Onderwijs voor, door en met de praktijk: zo leer je de theorie direct te vertalen naar het echte leven.
- Projectmatig onderwijs: leer hoe je goed kunt samenwerken met anderen, welke rollen het beste bij je passen en hoe het straks in 'het echte leven' ook werkt.
- Praktijkgericht onderzoek: je gaat aan de slag met onderzoeksvragen uit het werkveld. De uitkomsten worden direct toegepast in de praktijk.
- Werkervaring opdoen tijdens je opleiding: tijdens een stage breng je wat je geleerd hebt in de praktijk. Je doet dan al werkervaring op en dat staat goed op je cv.
- Gespecialiseerde opleidingen: deze sluiten het beste aan bij het beroep dat je wilt gaan doen. Bijvoorbeeld in de gezondheidszorg, in de ICT, als docent of forensisch onderzoeker.
Wat is er anders op het hbo?
Je maakt straks de overstap naar het hoger beroepsonderwijs, het hbo. Dat betekent een ander onderwijssysteem en andere studievaardigheden. Tijdens je opleiding leer je de belangrijkste studievaardigheden automatisch kennen maar als je vooraf al weet wat je kunt verwachten, verloopt de overstap naar het hbo meestal veel makkelijker.
Meer over studeren aan het hbo
Mogelijke opleidingsvormen
Met je havo-diploma heb je toegang tot een hbo-opleiding. Je kunt kiezen uit twee opleidingsvormen:
- Bachelor-opleiding
- 4-jarige opleiding
- Praktijkgericht onderwijs en onderzoek
- Je ontvangt een bachelordiploma
- Na afstuderen kun je aan het werk of doorstuderen aan een hbo- of wo-master
- Associate degree-opleiding
- 2-jarige opleiding
- Je wordt opgeleid voor een beroep dat aansluit bij de praktijk
- Je ontvangt een Associate degree diploma
- Na afstuderen kun je aan het werk of doorstuderen aan een hbo-bachelor
Ontdek er meer over