Logo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpaginaLogo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpagina

Opleidingen

Faculteit Techniek biedt 12 bacheloropleidingen, 1 Associate Degree-opleiding en 2 masteropleiding aan.

Voltijd bacheloropleidingen:
Aviation Engineering & Technology en Air Transport Management
Built Environment
Biomedische Technologie
Engineering
Forensisch Onderzoek
Logistics engineering en Logistics management 
Maritiem Officier
Technische Natuurkunde
Toegepaste Wiskunde


Deeltijd bacheloropleidingen:
Engineering


Associate degree-opleidingen:
Ad Logistiek

Masteropleidingen:
Structural Engineering
Urban Technology

Voltijd bacheloropleidingen


Bachelor Aviation

Een student met een bachelor Aviation op zak, weet wat er allemaal nodig is om een vliegtuig technisch operationeel te houden, hoe een vlucht efficiënt afgehandeld kan worden en hoe de logistieke processen op de grond zo goed mogelijk kunnen worden ingericht. Met die kennis kunnen studenten vele kanten op; denk aan banen rondom de luchthaven maar ook bij vele onderhouds- en toeleveringsbedrijven.

Aviation kent twee opleidingsrichtingen: Air Transport Management (ATM) & Aviation Engineering & Technology (AET). ATM is meer logistiek- en bedrijfskundig georiënteerd en AET focust zich met name op het Engineering werkveld binnen de luchtvaart. Sustainability, efficiency en maatschappelijke vraagstukken zijn nauw verbonden met de luchtvaart. Dat betekent dat de student leert wat dit in samenhang betekent en dat vervolgens ook in vele toekomstige banen kan toepassen, zowel binnen, als zeker ook buiten de Luchtvaart.

Alumni en stagiairs van deze opleiding kunnen overal terecht waar vliegtuigen worden gebruikt, beladen, begeleid, onderhouden en gerepareerd. Studenten zijn in staat om in teamverband complexe vraagstukken te analyseren en op te lossen. Ze zijn daardoor breed inzetbaar bij verschillende bedrijven en instituten in functies als bijvoorbeeld projectleider, onderhoudsplanner, of logistiek specialist.

Naar 
Aviation (opent in nieuw venster)


Bachelor Built Environment
(Architectuur, Stedenbouw, Architectonische technologie, Projectmanagement, Asset Management,  Bouwkunde, Water en Mobiliteit)

Studenten die beginnen aan de opleiding Built Environment, starten hun opleiding met een brede basis waarin ze kennis opdoen van alle disciplines van de gebouwde wereld. Aan het einde van het eerste jaar maken ze een keuze voor één van de afstudeerrichtingen: Architectuur, Stedenbouw, Architectonische technologie, Projectmanagement, Asset Management, ConstructieWater en Mobiliteit. Vanaf jaar 2 specialiseren ze zich in één van deze richtingen en in jaar 3 gaan ze daarbij voor het eerst op een passende stage. Alumni kunnen aan de slag bij verschillende organisaties. Denk bijvoorbeeld aan de overheid, een projectontwikkelaar, ingenieursbureau, aannemingsbedrijf of bij een architectenbureau. Allemaal afhankelijk van welke afstudeerrichting ze hebben gekozen.

Naar Built Environment (opent in nieuw venster)


Bachelor Biomedische Technologie

Studenten van de opleiding Biomedische Technologie worden opgeleid tot productontwikkelaars die zorginnovaties op een verantwoorde manier kunnen inzetten. Ze werken vanaf dag één samen met het werkveld veelvuldig aan beroepsopdrachten waarbij een praktijkvraag centraal staat.

De pijlers van de opleiding zijn: ethiek; kunstmatige Intelligentie; productontwikkeling; elektronische sensors en biomedische signalen. Gedurende de (afstudeer)stage levert de student een bijdrage aan de ontwikkeling, verbetering of validering van een product binnen de biomedische technologie.

Alumni en stagiairs van deze opleiding kunnen onder ander aan de slag in ziekenhuizen, bij laboratoria, biomedische startups, natuurwetenschappelijk onderzoeken of software ontwikkelaars. Ze zijn in staat om in teamverband complexe vraagstukken te analyseren en op te lossen. Ze zijn daardoor breed inzetbaar bij verschillende bedrijven en instituten in functies als bijvoorbeeld data-coördinator, medical project leader, research & development specialist, systeem engineer, beleidsadviseur, gezondheidstechnoloog, medisch analyst, software developer, medisch productontwikkelaar of programmeur.

Naar Biomedische Technologie (opent in nieuw venster)


Bachelor Engineering
(Werktuigbouwkunde, Product Ontwerpen, Technische Bedrijfskunde en Elektrotechniek)

De opleiding Engineering biedt vier specialisaties: Werktuigbouwkunde, Product ontwerpen, Elektrotechniek en Technische bedrijfskunde. De studenten worden opgeleid als T-shaped professionals: specialisten in hun eigen vakgebied met de capaciteit om effectief samen te werken met andere disciplines. Dit maakt hen bij uitstek geschikt om complexe, interdisciplinaire vraagstukken integraal te benaderen en verschillende expertises te combineren.

Studenten werken gedurende hun opleiding samen met bedrijven, onderzoekers en docenten aan relevante thema's zoals maintenance, robotisering, data, AI, energie, mobiliteit en sensortechnologie. Stagiairs en alumni van deze opleiding hebben affiniteit met onderwerpen als mechanica, automatisering, robotisering, productielijnen, productontwerpen, machinebouw, verpakkingstechnologie, circulair ontwerpen, procesoptimalisatie, onderhoud, predictive maintenance, voorraadoptimalisatie en business development. Daarnaast zijn ze uitstekend inzetbaar voor interdisciplinaire vraagstukken rondom energietransitie, mobiliteit, onderhoud en duurzaamheid.

Naar Engineering(opent in nieuw venster)


Bachelor Forensisch Onderzoek

Of het nu gaat om DNA-onderzoek na een misdrijf, bouwfraude, witwassen of het achterhalen wat de oorzaak van een brand, onze studenten kunnen dankzij hun brede opleiding. Studenten van de opleiding Forensisch Onderzoek hebben veel kennis van exacte vakken zoals natuurkunde en biologie maar een groot deel van de opleiding bestaat ook uit forensische opsporingsmethoden (digitaal en traditioneel),scenario denken, recht en zelfsturing.

Forensisch Onderzoek kan op veel terreinen worden ingezet. Studenten van deze opleiding weten hoe ze sporen kunnen veiligstellen, analyseren en toepassen voor bijvoorbeeld een strafrechtelijke proces. Die kennis kan goed gebruikt worden bij o.a. politiekorpsen, forensische laboratoria, banken, engineering, verzekeringsmaatschappijen of advocatenkantoren. Alumni gaan vaak aan de slag in functies als forensisch onderzoeker, schade-expert, kwaliteitsmedewerker, data-analist of fraude-expert.

Naar Forensisch Onderzoek (opent in nieuw venster)


Bachelor Logistics 
(Logistics Engineering en Logistics management)

Bij de opleiding Logistics Engineering leren studenten hoe ze logistieke processen met nieuwe technologieën kunnen ontwerpen en verbeteren. Na de opleiding kunnen ze aan de slag in functies waarbij logistieke stromen worden geplant en bewaakt en waar het voorraadbeheer, de productie en het transport wordt geoptimaliseerd. Het diploma biedt kansen om door te groeien tot managementniveau of de diepte in te gaan en te ontwikkelen tot specialist op een bepaald gebied.

De opleiding Logistics Management is er meer op gericht hoe je logistieke processen kunt inrichten en aansturen, rekening houdend met kosten en duurzaamheid. Als logistiek medewerker kunnen studenten na hun opleiding aan de slag in functies waarbij logistieke stromen worden geplant en bewaakt en waar het voorraadbeheer, de productie en het transport wordt geoptimaliseerd. Ook kunnen zijn aan de slag als logistiek ingenieur, bijvoorbeeld in functies waarbij logistieke software wordt ontwikkeld.

Naar Logistics Management (opent in nieuw venster)

Naar Logistics Engineering (opent in nieuw venster)


Bachelor Maritiem Officier

Studenten van deze opleiding leren hoe en waarmee je een zeeschip veilig en snel op de plaats van bestemming brengt. De opleiding richt zich op zowel de nautische (navigatie en zeemanschap) als de technische (scheepswerktuigkunde en elektrotechniek) aspecten van het vak. 

Met alle opgedane kennis gaan ze in het derde jaar 5 maanden op stage aan boord van een zeeschip. In het laatste jaar gaan ze nogmaals 5 maanden op stage. Naast de werkzaamheden aan boord, voeren ze op zee een afstudeeronderzoek uit. Bij terugkomst studeren ze af als stuurman of scheepswerktuigkundige.

Alumni van deze opleiding gaan letterlijk alle kanten op. Als stuurman of werktuigkundige op een schip bijvoorbeeld. Maar ook in allerlei mooie functies in of rond de haven. Bijvoorbeeld in de rol van officier elektrotechniek of als technisch inspecteur.

Naar Maritiem Officier (opent in nieuw venster)


Bachelor Technische Natuurkunde

Bij de opleiding Technische Natuurkunde leren studenten om natuurkundige principes te gebruiken voor het ontwikkelen van technische toepassingen. De studenten houden zich bezig met onderwerpen als kwantummechanica, nano-materialen en akoestische lenstechnologie. Voor actuele technische vraagstukken zijn modelleervaardigheden (systematisch denken) heel belangrijk. Hiervoor is de natuurkunde een uitstekende basis. 

Na deze opleiding zijn studenten in staat om in teamverband complexe vraagstukken te analyseren en op te lossen. Ze zijn daardoor breed inzetbaar bij verschillende bedrijven en instituten in functies als bijvoorbeeld projectleider, technisch specialist, productontwikkelaar.

Onze alumni gaan na hun opleiding aan de slag bij research & development afdelingen van technische bedrijven. Anderen gaan aan de slag als adviseur bij een ingenieursbureau of gaan werken bij nationale of internationale instituten die fundamenteel natuurkundige vraagstukken te onderzoeken.

Naar Technische Natuurkunde (opent in nieuw venster)


Bachelor Toegepaste Wiskunde

Wiskunde is op heel veel terreinen toepasbaar. De studenten starten hun opleiding met een stevige theoretische basis van vakken als calculus, statistiek, operations research en financiële wiskunde. Daarnaast is er veel aandacht voor professionele vaardigheden zoals rapporten schrijven en presenteren. In de hogere jaren van de opleiding worden de vakken meer toegepast, met onderwerpen als regressie, neurale netwerken, tijdreeksanalyse, beleggingstheorie, wachtrijtheorie en voorraadbeheer.

Typische opdrachten die onze studenten uitvoeren tijdens hun afstuderen:

  • Het voorspellen van de drukte op de spoedeisende hulp van een ziekenhuis.
  • Het berekenen van prijsveranderingen in de medisch specialistische zorg.
  • Het bouwen van een tool en een wiskundig model om financiële rapportages te controleren op plausibiliteit.
  • Op een slimme manier berekenen hoe druk het is in een kantine.
  • Onderzoek doen naar methodes om discriminatie door algoritmes te meten.
  • Bepalen van optimale voorraadbeheer in een ziekenhuis
  • Het voorspellen van neerslagafvoer
  • Een analyse van het passniveau van voetbalspelers
  • Het automatisch herkennen van recreatiewoningen uit luchtfoto’s
  • Het gebruik van satellietdata om stikstofconcentraties te voorspellen
  • Optimalisatie van transportroutes

Alumni van deze opleiding komen op uiteenlopende plekken terecht. Denk aan banken, consultancy firms, winkelketens, internetdienstverleners, overheid en industrie, transport- en communicatiebedrijven, verzekeraars en pensioenfondsen, onderzoeksinstellingen, ICT-dienstverleners, high-tech bedrijven en data-science specialisten.

Naar Toegepaste Wiskunde (opent in nieuw venster)


Deeltijd bacheloropleidingen


Naar Engineering (opent in nieuw venster)

 

Associate degree-opleidingen


Ad Logistiek

De tweejarige associate degree (Ad) Logistiek leidt op tot een praktijkgerichte professional die productie en distributie efficiënter en duurzamer maakt. Tijdens de opleiding wordt er aandacht besteed aan hoe je de distributie van goederen plant, de ideale voorraadhoogtes creëert en goed leiding geeft. Studenten met een Ad diploma Logistiek gaan na hun opleiding vaak aan de slag in functies als planner, warehousemanager of supply chain coördinator.

Naar Ad Logistiek (voltijd) (opent in nieuw venster)

 

 

Masteropleidingen


Master Structural Engineering

De driejarige Nederlandstalige deeltijdmaster Structural Engineering leidt je op tot allround constructeur van beton-, staal-, hout-, steen- en funderingsconstructies, specifiek voor gebouwen. Alumni zijn specialist op het gebied van hout-, beton-, staal-, steen- en funderingsconstructies en klaar voor de praktijk. Ze komen terecht in functies zoals ontwerpend / toetsend constructeur, constructief ontwerper of constructief modelleur.

Naar Structural Engineering (deeltijd) (opent in nieuw venster)


Master Urban Technology

De éénjarige Nederlandstalige masteropleiding Urban Technology leidt op tot ingenieurs die interdisciplinair en systematisch aan technische oplossingen kunnen werken voor maatschappelijke vraagstukken die te maken hebben met de voortdurende veranderende wereld van urbanisatie. Na deze opleiding kunnen ze deze technische kennis koppelen aan leiderschapskwaliteiten, onderzoeksvaardigheden en een professionele houding. Alumni gaan werken bij zowel publieke als private organisaties, in functies als projectmanager, projectleider, projectcoördinator, programmamanager, ontwerpcoördinator en gebiedsontwikkelaar.

Naar Urban Technology (voltijd) (opent in nieuw venster)