Praktijkopdrachten
De opleiding Voeding en Diëtetiek biedt studenten een brede basis om te werken in het voedingskundige werkveld. Vanaf het eerste jaar werken we nauw samen met de praktijk, zowel binnen de paramedische setting als daarbuiten. Dit gebeurt in de vorm van praktijkopdrachten: actuele vraagstukken uit het brede voedingskundige werkveld waaraan studenten individueel of in groepsverband werken.
Waarmee kunnen studenten helpen?
Onze studenten werken binnen verschillende modules aan diverse onderwerpen. Zij kunnen ondersteuning bieden bij vraagstukken of opdrachten op het gebied van:
- Voedingszorg en voedingsbeleid: bijvoorbeeld het ontwikkelen van recepten of dag-/weekmenu’s voor verschillende doelgroepen, het ontwerpen van voorlichtingsmaterialen voor cliënten of het onderzoeken van voedingsbeleid in zorginstellingen.
- Smaak en smaakbeleving: het uitvoeren van sensorisch onderzoek gericht op smaak en smaakbeleving.
- Gezondheidsbevordering: het ontwikkelen van interventies, zoals voorlichtingsactiviteiten, of het werken aan een gezondere voedselomgeving.
- Productontwikkeling: met behulp van design thinking een nieuw en duurzaam voedingsmiddel of voedingsconcept ontwikkelen.
- Voedselveiligheid en -kwaliteit: werken aan een HACCP-plan en het ontwikkelen van voorlichtings- of trainingsvideo’s voor medewerkers.
- Communicatie: het creëren van content, digital design en vormgeving, en het opzetten van mediacampagnes.
- Ondernemerschap: het uitvoeren van marktonderzoek en het opstellen van een businesscase of businessplan.
Praktijkopdracht aanmelden
Enthousiast geworden? Stuur dan een e-mail met een korte omschrijving van jouw praktijkopdracht. Samen kijken we hoe jouw opdracht door onze studenten kan worden opgepakt.
Aan de slag met studenten
Wil je als opdrachtgever samenwerken met studenten om jouw praktijkvraagstuk op te lossen? Dan is het goed om te weten wat je kunt verwachten:
- Een enthousiaste groep studenten die met een frisse blik naar jouw vraagstuk kijkt. Hebben zij altijd direct het perfecte antwoord? Nee, ze zijn nog in opleiding. Maar als je het ziet als een startpunt voor de oplossing van jouw vraagstuk, kan het resultaat verrassend zijn!
- Nauw contact met de modulecoördinator om de opdracht goed af te stemmen en passend te maken voor beide partijen.
- 3 tot 4 leuke interacties met de studenten, zoals een kennismaking, een vragenronde, een tussentijdse presentatie/feedbackronde en een eindpresentatie. Vaak kan dit ook online.
- Een opdracht binnen een semester: de duur van de opdracht varieert, maar vindt altijd plaats binnen een semester (september-januari of februari-juni). De exacte periode stemmen we samen met jou af.
- Studenten op locatie: bij sommige opdrachten is het waardevol als studenten een keer op locatie kunnen meekijken. Dit biedt jou ook de kans om je organisatie te profileren bij toekomstige professionals.
Contact
Heb je vragen? Neem dan gerust contact met ons op.
- Praktijkbureau Voeding en Diëtetiek
E-mail: praktijk-voeding-fbsv@hva.nl - Mariëtte van Rijmenam (coördinator)
E-mail: m.j.van.rijmenam@hva.nl of telefoon: 06- 211 55 202 - Suzanne van der Plas (coördinator)
E-mail: s.e.van.der.plas@hva.nl of telefoon: 06- 211 58 154