Centre of Expertise Rechtvaardige Stad

Samen Beslissen voor een Rechtvaardig Amsterdam

Lees de Nieuwe Bewogen Stad over Rechtvaardige Besluit-vorming

9 jul 2024 12:19 | Rechtvaardige Stad

Dit voorjaar presenteerde de Amsterdamse gemeenteraad een nieuwe set spelregels voor participatie en inspraak: de participatieverordening. Een belangrijke gebeurtenis, want de sleutel tot rechtvaardigheid in de stad ligt misschien wel in de manier waarop we samen besluiten vormen. In de veertiende editie van Bewogen Stad lees je hoe mensen dit in de praktijk vormgeven. En hoe rechtvaardigheid daar een rol in speelt. Een greep uit de verhalen:

Als je doet wat je deed, krijg je wat je kreeg

Bart van den Bergh werd door het Nationaal Programma Samen Nieuw-West gevraagd om een ontwerpteam van bewoners samen te stellen. Zijn ervaring als theatermaker ligt ten grondslag aan de innovatieve werkwijze waarmee Bart deze opdracht succesvol volbracht. Hoe hij dit deed vertelt hij je hier .

Spoedcursus procesontwerp voor stedelijke uitdagingen

In dit essay verlegt Mats Siffels je aandacht van de oplossing naar het proces. En laat hij je ervaren hoe meer aandacht voor ‘processen’ helpt bij het oplossen van complexe problemen. En bijdraagt aan een meer rechtvaardige, democratische en weerbare stad.

De kracht van toekomstbewustzijn

Marije Poel volgde een workshop van Merlijn Koch over de kunst van toekomstbewustzijn en legde meteen de link met rechtvaardigheid. In het interview dat volgde, bevraagt zij Merlijn over de waarde van Futures Literacy en verkennen ze hoe dit kan bijdragen aan rechtvaardige besluitvorming.

En verder...

Hoe democratisch zijn Burgerberaden? Wat zijn de mogelijkheden van Collectief Eigendom? En wat is er aan de hand aan de Diemerscheg? Dat en meer lees je in Bewogen Stad ‘Rechtvaardigheid & Besluit-vorming’.