Logo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpaginaLogo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpagina
Project

Thirsty Cities: steden weerbaar tegen droogte

1 april 2025 - 31 maart 2030

Project Thirsty Cities

Droogte wordt, mede door klimaatverandering, een serieus probleem in Nederlandse steden. Hierdoor staat de beschikbaarheid van water voor mens, natuur en infrastructuur onder druk. In het project Thirsty Cities wordt dit fenomeen voor het eerst op grote schaal onderzocht door tientallen kennispartners en overheden, waaronder de Hogeschool van Amsterdam (HvA). Samen werken zij aan oplossingen om steden beter bestand te maken tegen droogte.

Knelpunten in aanpak droogte

Het project Thirsty Cities onderzoekt hoe steden kunnen omgaan met toenemende droogte. Hoewel overheden droogte als risico erkennen, zijn weinigen erop voorbereid. Dat heeft 4 oorzaken:

  1. Er is weinig inzicht is in de stedelijke waterbalans tijdens droogte. Dat maakt goed waterbeheer lastig
  2. Er ontbreekt kennis over de kwetsbaarheid van watergebruikers in steden, zoals groenvoorzieningen, gebouwen, infrastructuur en huishoudens
  3. Het is onduidelijk wie welke rollen en verantwoordelijkheid heeft om droogte aan te pakken
  4. Er ontbreken praktische richtlijnen en tools om steden droogtebestendig in te richten

Werkwijze

Het project gaat aan de slag gaan met oplossingen voor deze 4 knelpunten. Dit gebeurt in nauwe samenwerking met gemeenten, waterschappen en kennisinstellingen. De HvA helpt mee om inzicht te krijgen in de waterbalans tijdens droge periodes (punt 1) en ontwikkelt oplossingen voor droogtebestendige steden (punt 4). Daarvoor voeren de onderzoekers in de betrokken gemeenten praktijkcasussen uit, waarbij ze het effect van maatregelen meten.

De inzichten uit het project worden vertaald in tools, richtlijnen en modellen voor beleid en praktijk. Denk aan modellen van de stedelijke waterbalans, beslisondersteuning voor boomaanplant en scenario’s voor waterverdeling.

Onderwijs

Studenten van de HvA en andere betrokken hogescholen en universiteiten doen mee aan het onderzoek, onder andere via stages en afstudeerprojecten. De resultaten worden ook verwerkt in het onderwijs, bijvoorbeeld in de minor Klimaatbestendige Stad en de opleiding Built Environment. Zo dragen ze bij aan het opleiden van de professionals van morgen.

Team

Partners en financiering

Thirsty Cities is een NWA-onderzoeksproject, gefinancierd door NWO. Partners zijn:

  • 7 kennisinstellingen: Hogeschool Rotterdam (penvoerder), Hogeschool van Amsterdam, Saxion Hogeschool, Hanze Hogeschool, Technische Universiteit Delft, Universiteit Twente, Universiteit Leiden
  • 4 waterschappen en hoogheemraadschappen: Waterschap de Dommel, Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden, Hoogheemraadschap van Delfland, Hoogheemraadschap Schieland en Krimpenerwaard
  • 8 gemeenten: Gemeente Rotterdam, Gemeente Eindhoven, Gemeente Utrecht, Gemeente Amsterdam, Gemeente Nijmegen, Gemeente Enschede, Gemeente Groningen, Gemeente Deventer
  • Andere partners zijn: Deltares, Naturalis Biodiversity Center, Stichting Toegepast Onderzoek Waterbeheer (STOWA), Stichting RIONED, Netwerk Samen Klimaatbestendig, Treeport BCT Partners BV.

Lectoraat Klimaatbestendige Stad

Meer en zwaardere buien, langdurige droogte en hitte, de stijgende zeespiegel: de klimaatverandering is voelbaar. Het lectoraat Klimaatbestendige Stad onderzoekt hoe je steden zo inricht dat mensen er ook in de toekomst prettig kunnen wonen, ondernemen en verblijven. De focus ligt op hitte, droogte, water en biodiversiteit.